Glasba
(7)
Tatjana Kralj
Tatjana Kralj (1932–2018). Foto: Wikipedia Commons
Ljubljanska Opera
Tatjana Kralj je sicer veliko gostovala, leta 1972 pa se je vrnila v Slovenijo in se zaposlila v ljubljanski Operi SNG ter tam ostala vse do upokojitve leta 1988. Foto: BoBo

Dodaj v

Umrla je sopranistka Tatjana Kralj, nekdanja članica ljubljanske operne hiše

Od leta 1972 do upokojitve leta 1988 na ljubljanskem odru
17. november 2018 ob 10:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslovila se je sopranistka Tatjana Kralj, ki je bila od leta 1972 do upokojitve leta 1988 članica ljubljanske operne hiše, pred tem pa se je nekaj časa posvečala mednarodni karieri.

Leta 1932 v Ljubljani rojena Tatjana Kralj je leta 1959 diplomirala na ljubljanski Srednji glasbeni šoli in nato še dve leti nadaljevala študij kot izredna slušateljica pri profesorici Sonji Bleiweis.

Leta 1963 se je udeležila pevskega tekmovanja v Verviersu v Belgiji, kjer je prejela drugo nagrado, leto pozneje pa je debitirala v sarajevskem opernem gledališču kot Violetta v Verdijevi Traviati.

S študija v Avstriji v Švico in Nemčijo
Kraljeva je nato študij nadaljevala na dunajski glasbeni akademiji. Po enem izmed nastopov v okviru akademije je dobila angažma v St. Gallenu v Švici, kjer je nastopila kot Leonora v Fideliu, Giulietta v Hoffmannovih pripovedkah in Grofica v Figarovi svatbi.

Sledile so štiri sezone v Wuppertalu v Nemčiji, kjer je pela naslednje vloge: Čo-čo-san v Madami Butterfly, Elza v Lohengrinu, Marina v Štirih grobijanih, Diana v Orfeju v podzemlju, Leonora v Trubadurju, Santuzza v Cavallerii rusticani, Fiordiligi v Cosi fan tutte, Liza v Pikovi dami in Marta v Nižavi.

Z gostovanj v ljubljansko Opero
Nasploh je Tatjana Kralj veliko gostovala, kot koloraturna sopranistka pa je bila kos tudi vlogam mladodramskega karakterja. Sledila je vrnitev na domača tla, kjer se je leta 1972 zaposlila v ljubljanski Operi SNG in tam ostala vse do upokojitve leta 1988.

Na ljubljanskem odru je ustvarila širok spekter vidnih sopranskih vlog, poleg že omenjenih so bile to še Minni (Dekle z zahoda), Jana (Matija Gubec), Lucrezia (Dva Foscarija), Frasquita (Carmen), Ciesca (Gianni Schicchi), Damigella (Kronanje Popeje), Violetta (Traviata), Amelija (Ples v maskah), grofica Coigny (Andrea Chénier), Barbara - Olga (Uprizorili bomo opero), Tuja knežna (Rusalka), Herodiada (Saloma Slavka Osterca), Giovanna (Rigoletto), Dojilja (Knez Igor), Gostilničarjeva žena (Lisička zvitorepka), Prva dama (Čarobna piščal), gospa Miler (Dobri vojak Švejk), Larina (Evgenij Onjegin) in druge.

Tatjana Kralj se je poslovila v petek, so sporočili iz SNG-ja Opera in balet Ljubljana.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Aeda
# 17.11.2018 ob 11:32
Pridružila se je svoji hčerki, odlični sopranistki Ireni (Vremšak) Baar (1958-2006).
Ljubitelji ju ne bomo pozabili!
torcida_ce
# 18.11.2018 ob 19:45
Spoštovana,

hvala za dobro namerni komentar.

1) Imam precej vrlin, ampak potrpljenje in obzirnost do novinarjev, nista med nimi.
2) Ne bi hotel, da razprava pade na nivo prepiranja o "fahih", sploh ker Mme. Kralj nisem nikoli slišal v živo. V opero sem začel zahajati kot 12, 13letni smrkavec tam okrog leta 93. Kakorkoli, nekdo, ki poje Trubadurja, Cio-Cio-san, Elso, Minnie, Amelio, Tujo knežno, Santuzzo (obe bolj mezzo kot sopranski vlogi), Liso, ob tem pa ne poje Gilde, Lucie, Amine, Norine, Elvire, Königin der Nacht je lahko samo spinto sopranistka, ki je občasno uspešno pela koloaturne vloge. Nekaj je narobe. Ali s seznamom vlog ali pa z opisom.
3) Moja pripomba sicer prvenstveno ni bila mišljena ad hominem autorju članka, ampak predvsem odnosu osrednje audio-vizualne medijske hiše do osrednje glazbene istitucije. To tematiko sem načel že v diskusiji ob premijeri Les contes d'Hoffman. Ni prenosov, ni posnetkov, cele sezone odhajajo v pozabo. Slovenci nimamo velike glazbene ustvarjalnosti, smo pa v preteklosti imeli velike poustvarjalce. Če bomo tako nadaljevali, še teh več ne bo. In tudi ne bodoče publike. Grem v opero v Rusiji. In to ne v Moskvi ali Piteru. V provinci. Yekaterinburg. Polovica publike mladih med 25 in 35 letom. Kaj pa pri nas? In brez medijev se to ne more spremeniti.
4) Hvala za nasvet glede web strani. Sem že včeraj zrevoltiran z mojimi razmišljanji sam goolglal Sabino Cvilak. Sem zvedel precej zanimivih stvari. Da bo recimo v JAN v LJU Turandot. Pa poleti Verdijev Requieme z Domingom. Mogoče uspem priti do Slovenije.
torcida_ce
# 17.11.2018 ob 23:13
Drugače pa je tale članek sramota na kvadrat.
Prvič bi lahko pisali o naših umetnikih še kdaj, ne samo ko kdo umre. Kaj pa počne SAbina Cvilak? Pa Monika Bohinec?
Drugič pa, ker avto očitno ne pozna materije.
Imenovati koloaturno sopranistko nekoga, ki je pela Santuzzo, Leonoro, Elso????? Pa lepo vas prosim!!!!
fafner
# 20.11.2018 ob 17:35
torcida_ce. Persen pomirja.
Zanimivo, kako solite pamet nekomu in to na kulturnem področju, pišete pa glazba (sic!). Pa še to: da Kraljica noči je (tudi po Kloiberju) dramska koloraturna vloga, saj rabi konkretne nižine in visoki f.
Avtor je napisal, da je pela tudi mladodramske vloge, kamor pašejo Santuzza, Leonora (pravtako dramski koloraturni sopran in torej ne spinto), Cio-Cio San ipd.
Vse -ine (Pamina, Norina, Adina) so pa lirični sopranski repertoar.
Pokažite malo spoštovanja in vedite, da komentirate nekrolog.

Naj bo Tatjani rahla zemljica.
Aeda
# 18.11.2018 ob 12:04
Spoštovani, preveč ste kritični do pisca/piske in premalo natančno ste prebrali: "Nasploh je Tatjana Kralj veliko gostovala, kot koloraturna sopranistka pa je bila kos tudi vlogam mladodramskega karakterja."
Popolnoma pa soglašam z vašo pripombo o tem, da se premalo piše o naših umetnicah/umetnikih.
Sabina Cvilak je trenutno v Stadttheater Wiesbaden, kjer pripravlja glavno vlogo za premiero Janačkove Jenufe, ima pa tudi svojo spletno stran. Podatke o angažmajih za Moniko Bohinec (in Elviro Hasanagić, pa še koga) najdete na Operabase.
torcida_ce
# 17.11.2018 ob 23:03
@aeda: hvala za informacijo. Nisem vedel. Spominjam se Irene Baar ispred ene 20 let. Bila je Marzellina. Zelo lep, kristalen glas.
luna med oblaki
# 17.11.2018 ob 15:26
V večnosti se bomo nekoč zopet srečali...
Naj počiva v miru, sožalje svojcem!
Kazalo