Utrinek z lanskega BUMfesta. Naslednje leto se festival lahko veseli okrogle desete obletnice. Foto: Spletna stran festivala
Utrinek z lanskega BUMfesta. Naslednje leto se festival lahko veseli okrogle desete obletnice. Foto: Spletna stran festivala

Tokrat bodo na njem nastopili tolkalna skupina 4PK iz Belgije, francoski Quatuor Beat, Slovenski tolkalni projekt (SToP), hrvaški Sudar Percussion ter posamezniki Bone, Michael Fuchs, Claudio Spieler, Goran Moskovski in Jure Rozman.

Skupina 4PK, ki jo sestavljajo prekaljeni tolkalni mački z dolgoletno kilometrino, želi občinstvu približati orkestralne zmožnosti z lastnimi skladbami. Quatuor Beat so po trditvah organizatorjev čista energija, atrakcija na odru, čeprav so v skupini samo štirje tolkalci.

Hrvaški Sudar Percussion, skupina, sestavljena iz nekaj najboljših tolkalcev v regiji, tolkala uporablja tako spretno kot pribor. SToP pa sestavljajo akademsko izobraženi slovenski tolkalci, ki ustvarjajo glasbo z najrazličnejšimi glasbili in pripomočki.

Tolkalska matineja
Kot običajno bo tudi na letošnjem BUMfestu poskrbljeno za mladino. Pred popoldanskim odprtjem festivala so šolarjem namenili dopoldansko matinejo, ki je že po tradiciji dobro obiskana. SToP bo mladim poslušalcem predstavil zanimiv, atraktiven in poučen program.

Obiskati bo mogoče tudi glasbene delavnice. Predavatelji prihajajo z vseh koncev, teme so, kot pravijo organizatorji, raznolike in primerne za vse, ki so kakor koli povezani s tolkali ali glasbo nasploh.

Gostje z vsega sveta
BUMfest organizirata skupina SToP in Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec. Festival se je v Žalcu rodil leta 2007, doslej so se na njem predstavile skupine in solisti iz Brazilije, Tajvana, ZDA, Mehike, Japonske, Španije, Švedske, Francije, Belgije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Slovenije.