Odličje, ki ima obliko glasbenih vilic, je s seboj domov odnesel zbor iz Švedske. Foto:
Odličje, ki ima obliko glasbenih vilic, je s seboj domov odnesel zbor iz Švedske. Foto:
Megaron
Na državni ravni oz. na tekmovanju Naša pesem so slavili Ljubljančani Megaron.

V finale pridejo le zmagovalci vseh tekmovanj Zveze za veliko zborovsko nagrado Evrope iz preteklega leta. Tekmovanja so bila lani v Sloveniji, Bolgariji, Franciji, Italiji in Španiji, na njih pa so lahko sodelovali zbori z vsega sveta. V finale so se uvrstili dva zbora z Japonske in po en zbor s Filipinov, Švedske in Ukrajine.

Vsi na stopničkah
Ti so danes pomerili moči v razprodani mariborski Dvorani Union. Nastope je ocenila mednarodna žirija pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta in na koncu najboljšemu podelila pokal v obliki glasbenih vilic. Vsi preostali - to so še zbori: Ateneo de Manila Colege Glee Club (Filipini), Harmonia Ensemble (Japonska), Vox Gaudiosa (Japonska) in Oreya (Ukrajina) - so bili drugi.

Odločil je "topel zven"
Zmagal je 36-članski mešani zbor Sofia Vocalensemble iz Švedske, ki ga je leta 1995 ustanovil dirigent Bengt Ollen. Ta vodi zbor še danes, za njihove izvedbe pa sta značilna topel in liričen švedski zborovski zven ter odrska pojavnost, ki se jim je obrestovala tudi na današnjem tekmovanju.

Slavili tudi Megaron
Ta konec tedna je v Mariboru potekalo tudi državno tekmovanje odraslih pevskih zborov Naša pesem. V okviru tega tekmovanja, ki ga prirejajo že 22 let, se je pomerilo 22 zborov s skupno okoli 850 pevci. Z lento najboljšega se letos ponaša komorni mešani zbor Megaron iz Ljubljane, ki ga vodi dirigent Damijan Močnik. Na drugo mesto se je uvrstil Zbor sv. Nikolaja iz Litije z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič, na tretje pa Mešani pevski zbor Obala iz Kopra s Sebastjanom Vrhovnikom.