Zanimivo je, da je ljudem kot spremljava sodobni glasbi še vedno najbolj všeč zelo tradicionalna tehnika olja na platnu. Foto: http://www.artvinyl.com/
Zanimivo je, da je ljudem kot spremljava sodobni glasbi še vedno najbolj všeč zelo tradicionalna tehnika olja na platnu. Foto: http://www.artvinyl.com/
Zmagovita trojica, ki v barvnih odtenkih pravzaprav spada skupaj. Foto: http://www.artvinyl.com/
Dan Le Sac vs. Scroobius Pip: Repent Replenish Repeat
Naslovnico albuma Repent Replenish Repeat je narisal londonski umetnik Paul Jackson; prikazati je hotel kombinacijo obeh glasbenih izvajalcev in njun individualen doprinos k skupnemu delu.
Leif Podhajsky je poleg naslovnice albuma za Bonobo oblikoval tudi podobo singlov Cirrus in First Fires.

Pilot 2, slika izpod čopiča Michaela Kagana, je bil najkreativnejša in lepo izdelana naslovnica vinilne plošče v letu 2013 po presoji občinstva. (Nagrada Best Art Vinyl, za katero lahko vsak glasuje na njihovi spletni strani, skuša biti prerez globalnega mnenja o najboljšem vizualnem oblikovanju oz. "pakiranju" glasbe; 50 nominirancev vsako leto izbere skupina strokovnjakov iz glasbene industrije.)

"White Lies so iskali izvirno umetnino za svoj album," je na to temo povedal Kagan. "Skupni prijatelj jim je pokazal nekaj mojih del. Stopili so v stik z mano in pogovarjali smo se o atmosferi tega, kar bi radi. Skupaj smo izbrali štiri moje slike, vse na temo vesolja; Pilot 2 je na naslovnici, preostale pa v knjižici in na singlih. Pozneje sem šel na njihov koncert v New Yorku in všeč mi je bilo, da je slika res postala simbol benda in novega albuma. Čutiti se da kohezivnost med uporabljenimi podobami in občutjem, ki veje z albuma."

Tokrat sicer ni prvič, da je bil izbran album z vesoljsko motiviko. Leta 2010 je na primer zmagala mačka v skafandru, ki se je pojavila na naslovnici albuma Surfing the Void (Klaxons). V zadnjih letih so sicer med drugim slavili Temper Trap (z istoimenskim albumom), Thom Yorke (The Eraser), Muse (The Resistance), Hard-Fi (Stars of CCTV) in The Fleet Foxes (istoimenski album).

Medalji prav tako dobita ...
Na drugo mesto se je uvrstil Paul Jackson, ki je za naslovnico albuma Repent Replenish Repeat (izvajalec: Dan le Sac Vs Scroobius Pip) naslikal bruhajoča pando in leva. Na tretji stopnički je Leif Podhajsky oziroma njegov abstraktni dizajn albuma North Borders zasedbe Bonobo.

Najnižja točka in nato preporod vinilk
Nagrado Best Art Vinyl so začeli podeljevati leta 2005, ko je bila prodaja albumov na zgodovinsko najnižji točki. "Nagrada, ki izpostavlja naslovnico vinilke kot umetnino ter proslavlja sinergijo med umetnostjo in glasbo, je imela veliko vlogo pri ponovni oživitvi vinila," je na to temo za The Independent povedal Andrew Heeps, ustanovitelj nagrade. "Izpostavila je prednosti oprijemljivega glasbenega formata v skoraj popolnoma digitaliziranem času."

In časi so se od temnega leta 2005 dalje dejansko zjasnili: "Industrija že deveto leto zapored opaža porast v prodaji vinilk; ta tradicionalni format v resnici doživlja preporod. Več kot četrtina vinilk je prodana kot umetnost za na steno."

Tekmovali so še
Drugi predlagani albumi so ostali na ravni nominirancev. Zanimivo je morda, da je med njimi tudi stvaritev Damiena Hirsta, ki si je zamislil psihedelično naslovnico albuma Babyshambles (Sequel to the Prequel); izhajal je iz fotografije Pennie Smith, umetnice, ki je slikala tudi The Clash za London Calling. "To je vrnitev h koreninam klasičnega dizajna naslovnic," je komentiral Heeps.

Francoska dvojica Thomas Bangalter in Guy-Manuel de Homem-Christo - bolj ju poznamo kot Daft Punk - je ena izmed redkih izvajalcev, ki so se med nominirance prerinili s singlom (Get Lucky). Silhueta benda, ki nastopa pred živo oranžnim sončnim zahodom, je rahla sprememba od običajnega poudarjanja čelad, ki je značilno za Daft Punk.

Med izvajalci, ki so se z vizualnimi presežki uvrstili v prvo petdeseterico, so bili še Goldfrapp (Tales of Us), Editors (The Weight of Your Love), These New Puritans (Field of Reeds), Gold Panda (Trust), Yo La Tengo (Fade), Flaming Lips (The Terror), Tindersticks (Across Six Leap Years), Paul McCartney (New), Queens of the Stone Age (Like Clockwork) in drugi. Nekatere si lahko ogledate tudi v spodnji galeriji.