Dvojčka Ratko in Radiša Teofilović sta edinstvena izvajalca srbske in balkanske stare glasbe. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Dvojčka Ratko in Radiša Teofilović sta edinstvena izvajalca srbske in balkanske stare glasbe. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Mlada španska inštrumentalista ter muzikologa Guillermo Perez in David Catalunya sta največja svetovna specialista na področju renesančnih in srednjeveških glasbil s tipkami. Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Pet koncertov po izboru lutnjista Bora Zuljana bo nocoj uvedla stara srbska in balkanska vokalna glasba v izvedbi srbskih dvojčkov Teofilović. Koncert bo ob 20.00 v kulturnem domu.

Bratsko harmoniziranje po srbski tradiciji
Duet bratov Teofilović bo hkrati odprl novo sezono Kulturnega doma Nova Gorica. Kot piše na spletni strani zavoda, sta Ratko in Radiša edinstvena izvajalca srbske in balkanske stare glasbe. Po petnajstih letih raziskovanj in priprav sta, kot pravita, razrešila "skrivnost drugega glasu" in ponovno odkrila dolgo pozabljene harmonije tradicionalnega petja.

V znamenju parov
Tudi na splošno se bodo letošnji Dnevi stare glasbe osredotočili na duet, program pa je zasnovan tudi kot dialog s staro in novo glasbo.

Vokalnemu duetu bratov Teofilović bosta v petek na gradu Kromberk sledila mlada španska instrumentalista Guillermo Perez in David Catalunya, poznavalca renesančnih in srednjeveških glasbil s tipkami. Predstavila bosta angleško glasbo iz prve polovice 16. stoletja, časa Henrika VIII.

V Gorjanskem pri Komnu bosta v soboto hrvaški organist Mario Penzar in sopranistka Martina Klarić oživela sakralno glasbo, ki so jo v pozni renesansi izvajali na severu Jadrana, najverjetneje tudi na slovenskih tleh. V Svetem pri Komnu pa bosta Milko Lazar in Vasilij Meljnikov poustvarila Lazarjevo skladbo 10 pieces, ki po avtorjevih besedah "koketira" s staro glasbo in je nastala prav za duet z ruskim violinistom Meljnikovom.

Festival bosta v nedeljo na gradu v italijanski Gorici sklenila Bor Zuljan in mlada sopranistka Marjeta Cerar z glasbo angleškega renesančnega skladatelja Johna Dowlanda. V drugem delu koncerta se jima bodo pridružili italijanski glasbeniki in plesalci, zbrani okrog goriške skupine za staro glasbo Dramsam.

Novogoriški kulturni dom z dnevi glasbe preteklih stoletij oživlja nekatera historična prizorišča v zahodnem delu Slovenije. Festival je plod prijateljskega sodelovanja z društvom Damsam, pridružuje se tudi festival Dvigrad iz Istre. Festival je plod prijateljskega sodelovanja z društvom Damsam, pridružuje se tudi festival Dvigrad iz Istre.