Kompleksno teksturo nenavadnih zvokov klasičnih rockinštrumentov in presenetljivih ritmov, opisano tudi z izrazom 'beauty under siege', MBV razvija z ambiciozno perfekcijo in pod lastnimi pogoji. Foto: Kino Šiška
Kompleksno teksturo nenavadnih zvokov klasičnih rockinštrumentov in presenetljivih ritmov, opisano tudi z izrazom 'beauty under siege', MBV razvija z ambiciozno perfekcijo in pod lastnimi pogoji. Foto: Kino Šiška

My Bloody Valentine (MBV) je ena najvplivnejših in najbolj edinstvenih skupin alternativne glasbe. V Londonu delujoči kvartet pod vodstvom glasbenega vizionarja Kevina Shieldsa (kitare in vokal), z bobnarjem Colmom O Ciosoigom, basistko Debbie Googe in Bilindo Butcher (vokal in kitara) je zaslovel z revolucionarnim zvokom, zlitjem večplastnega, distorziranega kitarskega hrupa in subtilnih melodij.

Med prispelimi odgovori na nagradno vprašanje smo izžrebali Boža Kvasnika, ki tako prejme dve vstopnici za petkov koncert.

Shields je težko ubesedljiv glasbeni izraz MBV-ja pojasnil kot stališče brezkompromisne sile in krhkega občutja negotovosti hkrati. Vodilna skupina shoegaze rocka, ki je z ikonično mojstrovino Loveless (1991) spremenila podobo in dojemanje popularne glasbe, se po več kot dvajset letih vrača z odličnim novim studijskim albumom m b v in svetovno koncertno turnejo, v okviru katere bo kultna skupina prvič nastopila tudi v Katedrali Kina Šiška v petek, 7. junija.

2. februarja letos je skupina po 22 letih brez velikega medijskega pompa na svoji spletni strani objavila tretji studijski album m b v in presegla pričakovanja z v en glas hvaljeno briljantno mojstrovino, na kateri je svoj klasični izraz izpilila in suvereno nadaljevala raziskovanje novih zvočnih pokrajin. Ko so napovedali še obsežno svetovno turnejo z nastopi na največjih festivalih in samostojne koncerte, je jasno, da so se MBV vrnili v junaškem slogu.

Naš glasbeni recenzent Miroslav Akrapovič je dal plošči "čisto petico", med drugim je v oceni zapisal: "Album mbv nadaljuje zgodbo Loveless, kot da se vmesni čas sploh ni zgodil in MBV se slišijo nič manj konfuzni (Who Sees You, Wonder 2) ali nabriti s svojim ambientalnim (ne)lagodjem (New You, She Found Now, Nothing Is). To, da je njihova glasba še naprej nova, polna navdiha in nekonvencionalno unikatna, lahko bi rekli ultimativno zimzelena, pove zelo veliko o rockovskem vizionarstvu, ki se ga MBV niso odrekli. Ali natančneje: niso se ga znali odreči. K sreči."