Glasba
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 9 glasov Ocenite to novico!
Tartinijev spomenik v Piranu
Giuseppe Tartini je v času življenja izdal dve teoretski deli. Najpomembnejše je traktat o glasbi Trattato di musica secondo la vera scienza dell'armonia leta 1754, sledila pa mu je disertacija o načelih glasbene harmonije Dissertazione dei principi dell'armonia musicale, contenuta nel diatonico genere, objavljena leta 1767. Foto: BoBo
Piran
Z osrednjim velikim koncertom orkestra Salzburških komornih solistov na Tartinijevem trgu v Piranu se bo drevi začel letošnji Tartini festival, ki bo trajal do 8. septembra. Foto: BoBo

Dodaj v

Z "osmimi letnimi časi" začetek komorni glasbi posvečenega Tartini festivala

Salzburški komorni solisti za uvod v letošnji festival
2. avgust 2018 ob 11:18
Piran - MMC RTV SLO, STA

Koncert orkestra Salzburških komornih solistov bo kot osrednji veliki koncert drevi splavil letošnjo izvedbo Tartini festivala, ki bo do drugega tedna septembra prinesel skupno dvanajst koncertov komorne glasbe.

Salzburški komorni solisti z umetniškim vodjem Lavardom Skou-Larsenom veljajo za enega najznamenitejših komornih orkestrov iz Salzburga, rodnega mesta Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Trojček Vivaldi, Tartini in Piazzolla
Komorni solisti orkestralno glasbo igrajo z virtuoznostjo solistične igre. Kot so zapisali organizatorji, bodo v Piranu zaigrali "osem letnih časov", saj so na sporedu Vivaldijevi Štirje letni časi, Tartinijev Koncert za flavto, godala in b. c. v G-duru ter Štirje letni časi v Buenos Airesu Astorja Piazzolle.

Drevišnji koncert z začetkom ob 21. uri poleg Tartini festivala organizirajo še Italijanska narodna skupnost Piran, Občina Piran in Avditorij Portorož. Po večdnevnem premoru bo kot naslednji 22. avgusta nastopil Koehne kvartet v Minoritskem samostanu v Piranu, nato pa bo na različnih odrih do 8. septembra sledilo deset koncertov glasbenih mednarodnih virtuozov.

Natančen program letošnjega Tartini festivala si lahko pogledate na tej povezavi.


Vnovič bo zvenela Tartinijeva violina

Med drugim velja omeniti koncert orkestra I Solisti Veneti pod umetniškim vodstvom Claudia Scimoneja, sicer rednih gostov festivala, 30. avgusta v stolnici sv. Jurija. V okviru koncerta bodo že tradicionalno zaigrali tudi na Tartinijevi violini. V sklopu festivala bo 1. septembra v Tartinijevi hiši potekal tudi t. i. masterclass Stefana Bagliana na kljunasti flavti.

Z njegovim delom navdihnjeni drugi
Tartini festival je posvečen seveda Giuseppeju Tartiniju, ki se je leta 1692 rodil v Piranu. Festival poleg Tartinijevih del predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost.

Eden največjih violinistov svoje dobe
Giuseppe Tartini je zapustil obsežen opus okoli 130 koncertov in več kot 170 sonat za violino, tudi nasploh je pisal dela predvsem za violino. Njegovo najslavnejše delo je sonata Vražji trilček.

Bil je eden največjih violinistov svoje dobe, izjemno priljubljen pa je bil tudi kot predklasični skladatelj in izvirni glasbeni teoretik. Umrl je leta 1770 v Padovi, kjer je deloval na vrhuncu svojih ustvarjalnih moči.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
pejtevennazrak
# 02.08.2018 ob 11:56
“Neko noč sem sanjal, da sem za mojo dušo naredil pakt s hudičem. Vse je šlo, kot sem si želel: moj novi služabnik je izpolnil vsako mojo željo. Imel sem idejo, da bi mu dal violino, da bi videl, če bi mogoče zaigral kakšne lepe zvoke, toda predstavljajte si moje začudenje, ko sem zaslišal tako nenavadno in prekrasno sonato, izvedeno tako mojstrsko in inteligentno, na nivoju, za katerega sem mislil, da to sploh ni mogoče. Bil sem tako prevzet, da sem nehal dihati in nato sem se sopeč zbudil. Nemudoma se posegel po violini, upajoč da prikličem nekaj tonov tega, kar sem pravkar slišal; toda zaman. Delo, ki sem ga zatem skladal je nedvomno moje najboljše delo in še vedno ga kličem Vražji trilček, toda ne seže niti do kolen tistemu, ki me je prevzelo. Najraje bi treščil mojo violino in obupal in opustil glasbo za vedno, če bi le lahko posedoval tisto delo." 

(Tartini o Vražjem trilčku)
LepaHrvaska
# 02.08.2018 ob 11:27
Tartini. Zakaj se je treba klanjat tujcem?
Kazalo