Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana je leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci. Foto: Glasbena mladina ljubljanska
Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana je leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci. Foto: Glasbena mladina ljubljanska
Ženski pevski zbor Moj spev deluje v okviru Kulturnega društva Groblje.
Ženski pevski zbor Moj spev deluje v okviru Kulturnega društva Groblje. Foto: Glasbena mladina ljubljanska

Prvi del koncerta, ki se bo začel ob 19.30, je rezerviran za zbor Veter pod vodstvom Tereze Podlogar. Izvedel bo tri ljudske pesmi: primorsko Dober dan v priredbi Mihaela Rožanca, prekmursko Venci beili, ki jo je priredil Alojz Srebotnjak, in istrsko v priredbi Alda Kumarja z naslovom Kantaj Nineta. Zapeli bodo tudi Srebotnjakovo skladbo Vesna, delo Jacobusa Gallusa Si vox est, canta, zazvenela pa bodo še dela skladateljev, kot so Gabor Lisznyai, Laszlo Halmos, Maurice Durufle, Ola Gjeilo in Robert Faltus.
Moj spev, ki ga vodi Peter Pogačar, se bo predstavil predvsem z ljudskimi pesmimi. Njihov program ponuja prekmurski Če bi džos bijla fčelica in Beiži, ftiček v priredbi Ambroža Čopija, belokranjsko Igraj kolce v priredbi Jakoba Ježa in slovensko ljudsko v priredbi Tadeje Vulc Jaz bi rad cigajnar bil. Od tujih bodo zapeli rusko ljudsko skladbo Vo pole bereza stojala, ki jo je priredil Jurij Tugarinov, in irsko ljudsko The star of the County Down v priredbi Alana Cuttsa. Od avtorskih skladb bodo izvedli Čopijevo delo Deček in deklica, nastalo po besedilu Saše Vegri, ter Sonatino v soncu Rada Simonitija.
Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana prepeva od leta 1989, ko ga je ustanovila Glasbena mladina ljubljanska, da bi spodbujala zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci. Zbor je na noge postavil njegov prvi zborovodja Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Pod vodstvom Urše Lah je postal Veter eden najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestavov. Program zbora Veter, ki ga od leta 2009 vodi Podlogarjeva, obsega skladbe različnih glasbenozgodovinskih stilnih obdobij, pomemben poudarek je na glasbi 20. stoletja in prvih izvedbah del mladih slovenskih skladateljev. Posebno pozornost zbor namenja slovenski ljudski glasbi.
Začetki Ženskega pevskega zbora Moj spev, ki deluje v okviru Kulturnega društva Groblje, segajo v januar 2006. Njihov repertoar obsega tako slovensko in tujo ljudsko ter umetno glasbo kot tudi črnsko duhovno in popularno glasbo. Lani se je zbor preobrazil iz dekliškega v ženski pevski zbor Moj spev, že od začetka pa ga vodi Pogačar.