"Rekla sem si: nekaj takega bi rada napisala jaz,” je o albumu Ženske povedala sodelujoča Tjaša Fabjančič. Foto: ZKP RTV SLO

Ko sem to slišala, sem bila paf. Nisem mogla verjeti, da je tak genialec.

Mia Žnidarič

Deseta plošča basista, aranžerja, skladatelja, pisca besedil in producenta Roberta Jukiča je poklon ženski, njeni moči, predanosti, vztrajnosti. Ženske zgodbe podajajo Jadranka Juras, Mia Žnidarič, Nina Strnad, Nina Vodopivec, Tamara Obrovac, Anika Horvat, Maya, Tjaša Fabjančič, Gordana Hleb, Katja Šulc, Aphra Tesla, Astrid Kuljanić in Ana Bezjak.

Ko moški uspe zajeti bistvo ženskega hrepenenja
"Za sodelovanje sem se odločila, ker sem si z Robertom že dolgo želela sodelovati, saj ga cenim kot glasbenika, avtorja, pesnika in tudi prijatelja. Ravno njegov izjemen pesniški talent se v vsej svoji subtilnosti in razumevanju ženske duše, razgrne pred poslušalca skozi čudovite melodije tako, da je bila izvedba neverjetno enostavna, saj mi je bila pesem, ki jo pojem, pisana na dušo - tako melodično kot tekstovno. Redko moškim uspe tako dobro zajeti bistvo ženskega hrepenenja, kot je to uspelo Robertu s to ploščo," je o sodelovanju povedala Jurasova.

S kontrabasom po vsem svetu
Robert Jukič velja za enega najbolj vsestranskih in plodnih slovenskih ustvarjalcev. Od najstnika, ki je v različnih skupinah in žanrih igral električno baskitaro, je "konvertiral" v kontrabasista, se vpisal na študij džezglasbe na graški univerzi in začel nastopati z različnimi izvajalci.

Do danes je zunaj Slovenije med drugim nastopal v Avstriji, Belgiji, BiH-u, na Češkem, v Franciji, Gruziji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, na Japonskem, Kosovem, v Luksemburgu, na Madžarskem, v Maroku, Nemčiji, na Nizozemskem, v Rusiji, na Slovaškem, v Srbiji, Švici, Ukrajini, Veliki Britaniji in ZDA.

Skladanje za zelo raznolike priložnosti
Jukič sklada za male in velike zasedbe, kratke filme ter multimedijske predstave in plesne uprizoritve. Sodeluje tudi z gledališči in poučuje, leta 2008 pa je prejel skladateljsko nagrado jazzon. Ponaša se tudi z zajetnim seznamom izvajalcev in skupin, s katerimi sodeluje kot instrumentalist in skladatelj. Za seboj ima več kot 60 plošč, na katerih je sodeloval kot basist, skladatelj ali aranžer.

Do Žensk je izdal devet lastnih zgoščenk, na katerih se je spopadel z različnimi glasbenimi žanri, in sicer od džeza do klasike, folka, bluza, kantrija, alternativnega popa, šansona in glasb sveta.

Na premierni predstavitvi, ki je organizirana v okviru cikla Drama Akustika, bo ženske zgodbe ob spremljavi desetčlanske zasedbe predstavilo sedem solistk: Ana Bezjak, Katja Šulc, Gordana Hleb, Mia Žnidarič, Nina Strnad, Nina Vodopivec in Tjaša Fabjančič.

Dvojna plošča Ženske je izšla 5. oktobra pri ZKP-ju RTV Slovenija, drevišnji koncert na Velikem odru ljubljanske Drame pa se začne ob 20. uri.

Ko sem to slišala, sem bila paf. Nisem mogla verjeti, da je tak genialec.

Mia Žnidarič