Začetek koncertne tradicije sega v mračno obdobje avstrijske zgodovine, saj je bil prvi Straussov novoletni koncert Dunajske filharmonije izveden v negotovem času 31. decembra leta 1939. Foto: EPA
Začetek koncertne tradicije sega v mračno obdobje avstrijske zgodovine, saj je bil prvi Straussov novoletni koncert Dunajske filharmonije izveden v negotovem času 31. decembra leta 1939. Foto: EPA
Zubin Mehta
Maestro Zubin Mehta med vajo za novoletni koncert 2015. Foto: EPA

Znameniti koncert v Zlati dvorani dunajskega Musikvereina bo na prvi dan leta 2015 vodil maestro Zubin Mehta. Leta 1936 v Indiji rojeni dirigent je pred Dunajskimi filharmoniki prvič stal 1961, za pultom novoletnega koncerta pa bo petič. V zadnjih desetletjih je umetniško vodstvo koncerta vsako leto v rokah drugega dirigenta. Nazadnje je ta čast pripadla argentinsko-izraelskemu dirigentu in pianistu Danielu Barenboimu.

Koncert s približno 20 skladbami bodo neposredno prenašali v okrog 90 državah, kjer si ga po pričakovanjih ogledalo več kot 50 milijonov gledalcev. Glasbo bodo, kot je v navadi, spremljali baletni vložki članov Dunajske državne opere.

Novoletni koncerti sprva niso nosili tega naziva
Prvi novoletni koncert s Straussovo glasbo so Dunajski filharmoniki izvedli na silvestrovo leta 1939, na prvi dan novega leta pa so ga prvič izvedli dve leti kasneje. S tem se je dejansko začela tradicija teh koncertov, čeprav je bil naziv "novoletni" prvič uradno uporabljen šele leta 1946.

Poleg "obveznih" skladb bosta na sporedu še uvertura avstrijskega sodobnika Franza von Suppeja in delo v Avstriji manj znanega danskega skladatelja Hansa Christiana Lumbyeja (1810-1874), ki je, tako kot dinastija Strauss, ustvarjal valčke, polke in mazurke, zato ga imenujejo tudi "Strauss severa".

Dunaj naslednje leto v znamenju treh velikih obletnic in prav toliko velikih glasbenih dogodkov
Letos je bil novoletni koncert posvečen spominu na sto let začetka prve svetovne vojne, medtem ko bo prvi dan prihodnjega leta spomnil na tri obletnice: 650. obletnico dunajske univerze, 200. obletnico tehnične univerze in 150. obletnico območja Ringstrasse v središču mesta.

Glede na to, da bodo z Dunaja v prihodnjem letu prenašali kar tri velike glasbene dogodke - poleg novoletnega koncerta in koncerta poletne noči, ki ga bodo v parku dvorca Schönbrunn prav tako izvedli filharmoniki, bo avstrijsko glavno mesto gostilo tudi tekmovanje za pesem Evrovizije - se bo slogan Dunaj, prestolnica glasbe le še utrdil, je prepričan generalni direktor avstrijske televizije ORF Alexander Wrabetz.

Prenos bo 1. januarja ob 11.15 mogoče spremljati tudi na TVS 1.