Sklepni koncert bo pripadel violončelistu Gavrielu Lipkindu, ki ga bo na klavirju spremljal Roman Zaslavski. Foto: Cikel Zvoki klasike
Sklepni koncert bo pripadel violončelistu Gavrielu Lipkindu, ki ga bo na klavirju spremljal Roman Zaslavski. Foto: Cikel Zvoki klasike
Theresa Plut
Theresa Plut se je pred nekaj leti preselila v Slovenijo in od takrat je stalna gostja naših koncertnih odrov. Njen repertoar obsega svetovno in slovensko sodobno glasbo ter pomembno tujo literaturo. Foto: Cikel Zvoki klasike / Marjan Laznik

Na nocojšnjem uvodnem koncertu bo nastopila Theresa Plut, sopranistka kanadsko-slovenskega rodu. Na recitalu Debussyjevih, Škerjančevih in Straussovih del jo bo spremljal italijanski pianist Giacomo Battarino.

Tudi ruska violinistka Nadežda Tokareva si je za svoj novi dom izbrala Slovenijo. Na koncertu 8. oktobra bo nastopila z deli Prokofjeva, Petrića, Čajkovskega … Ob klavirju jo bo spremljala Aleksandra Pavlovič.

Ukrajinec Denis Masliuk je tretji med umetniki, ki so v Sloveniji odkrili svojo drugo domovino. Na recitalu 20. oktobra bo mogoče slišati dela Schumanna, Čajkovskega in Prokofjeva.

Še nastopi slovenskih glasbenikov na začetku poti
Mladi kitarist Uroš Barič je že pri šestindvajsetih zmagovalec nekaterih mednarodnih tekmovanj, njegov repertoar pa vključuje dela vseh zgodovinskih obdobij, od renesanse do sodobne klasične glasbe, preizkuša se tudi v svetu popularne in latinskoameriške glasbe, džeza ... 5. novembra bo nastopil z deli G. Zambonija, J. S. Bacha, F. Sora in drugih ter s tradicionalnimi irskimi skladbami.

Saksofonist Oskar Laznik je podiplomski študij končal na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu ter prejel naziv Master of Music. Na koncertu 26. novembra ga bo na klavirju spremljal Tadej Horvat, izvajala pa bosta dela Decrucka, Hindemitha in Borneja.
Mladi zvezdniški violončelist za konec cikla
10. decembra bo koncert mladega violončelista judovskega rodu Gavriela Lipkinda, ki se je pred nedavnim zavihtel na evropsko glasbeno sceno, končal tretji ciklus Zvoki klasike. Po nastopu v Berlinu - torej v središču glasbenega dogajanja - so njegove zgoščenke hitro pošle s prodajnih polic. Že več let sodeluje s pianistom Romanom Zaslavskim, ki ga bo spremljal tudi na koncertu na Ljubljanskem gradu. Na program sta uvrstila dela Stravinskega, Šostakoviča in Rahmaninova.