Gledamo
(5)
Film, ki temelji na knjigi neapeljskega avtorja Roberta Saviana. Foto: Kolosej
Film o mestu, katerega prebivalci so prisiljeni spoštovati pravila, ki jih veleva mafijska organizacija Camorra. Foto: Kolosej

Dodaj v

Gomora

Kot bi se kamera naključno znašla sredi Neaplja
1. januar 2009 ob 16:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Neizprosna priredba istoimenske knjige Roberta Saviana, Neapeljčana, ki se danes skriva pred mafijo, ker v knjigi razkriva njihovo delovanje.

Neapelj je znan po organizirani kriminalni kulturi, ki tradicionalno prepreda vse aspekte družbenega življenja. Organizacija je znana pod imenom Camorra, čeprav člani danes uporabljajo ime Sistema (sistem), ki naj bi bil po besedah Saviana nepremagljiv, kot armiran beton. Posebnost Camorre je v tem, da so danes njihovi prihodki od legalnih poslov, katerih namen je bil sprva pranje denarja, večji od nelegalnega trgovanja z orožjem in mamili. Postali so družbena, finančna in politična institucija, ki ima monopolno roko čez odlaganje strupenih odpadkov na jugu Italije v zadnjih tridesetih letih. V tem času naj bi Camorra imela na vesti prek 4.000 umorov, kar prekaša vse ostale svetovne kriminalne organizacije vključno z bolj znano Cosa Nostro, sicilijansko mafijo.

Vse to so zanimivi in za povprečnega gledalca nedvomno presenetljivi podatki, ki pričajo o pomembnosti knjige in filma za splošno osveščenost vseh prebivalcev evropske skupnosti. Dejansko pa nič od napisanega ne boste izvedeli iz filma. Posnet je namreč v tipično italijanskem, skoraj dokumentarnem slogu. Praktično vsak prizor deluje avtentično in ima gledalec občutek, kot bi se kamera povsem naključno znašla v središču dogajanja. Kdor se filma loti povsem na suho, ne da bi prebral knjigo ali vsaj vsebino filma, kot sem storil sam, bo prvo uro spremljal navidez nepovezane like in dogodke. Šele v zadnje tri četrt ure se niti strnejo in postopno razodenejo resnost položaja. Prav nasprotno od veliko hollywoodskih filmov z obetavnim začetkom in klavrnim koncem.

Gomora je prejela vrsto nominacij in nagrad, med drugim veliko nagrado (grand prix) festivala v Cannesu in evropsko filmsko nagrado v kategorijah filma, režije, fotografije, igralca in scenarija. Kar me do neke mere preseneča, saj mu ne oporekam prepričljive igre ali režiserske sposobnosti. Če ga primerjamo z brazilskim Božjim mestom (2002), pa postane jasno, da iz obrtniškega in narativnega vidika ne doseže enake ravni. Po drugi strani pa je zaradi učinka Gomore na evropskega gledalca zaradi geografske bližine nedvomno bolj neposreden. Priporočal bi ga kot izvrstno vizualno dopolnilo knjigi.

Ocena: 4; piše: Uroš Šetina


Gomora
Italija, 2008

Žanr: kriminalna drama
Režija: Matteo Garrone
Scenarij: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso po knjigi Roberta Saviana
Igrajo: Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino, Salvatore Ruocco, Vincenzo Fabricino, Vincenzo Altamura

Dolžina: 137 min

Prijavi napako
Komentarji
lo_pa_ta
# 01.01.2009 ob 16:56
kr zanimiv film

se enkrat vec pokaze da mso lahko veseli da smo na balkanu in ne v Italiji
DEU_Zid
# 02.01.2009 ob 08:05
Kr ql film je... največja žalost v tem je, da se to dejansko dogaja...
rush1
# 01.01.2009 ob 20:54
Priporočam, da se prej prebere knjiga in šele potem pogleda film, ker so nekateri prizori v filmu mogoče težko razumljivi, če pa prebereš prej knjigo natančno veš o čem se gre. Meni je film odličen, ker prikazuje realno stanje. Dejstvo pa je, da bo film razočaral tiste, ki pričakujejo neke žanrske mafijske filme v stilu Godfathera ali kaj podobnega.
boboman
# 01.01.2009 ob 20:15
Vleče pač dejstvo da je knjiga plod undercover akcije, temelji na dejstvih, in na podlagi le teh so zaprli mnogo mafiskih bossov, in Roberto je že dlje časa v witnes protection programu, nekje bogu za hrbtom. Prevelikega poveličevanja pa res ni potrebno, nevem zakaja imajo ti mafijski film tak šarm da jih vsi kr po defaultu hvalijo. Da o tem da je to verjetno že 9 članek na tem portalu o tem filmu, sploh ne govorimo.
IRhyena
# 01.01.2009 ob 17:44
roko na srce, film je res povprecen..kot je ze uros rekel, bolj dokumentarec kot film...verjetno je bolje prebrati knjigo...
Gledamo
link
Liffe: Poletje
13. november 2018 ob 15:29 Sovjetski roker mora v človeku iskati nekaj svetlega, pravi nadzornica besedil v rokerskem klubu v Leningradu začetek 80. let.
Več novic ...
Kazalo