Seminar oglašujejo z zanimivim sloganom 'Da je novi ne.' Foto: Kolosej
Seminar oglašujejo z zanimivim sloganom 'Da je novi ne.' Foto: Kolosej
Reci da
Ko Jim Carrey sprejme 'da' v svoje življenje … Foto: Kolosej
Reci da
Zooey Deschanel igra pevko. In fotografinjo. In … Foto: Kolosej

Carrey igra bančnika Carla, zelo dolgočasnega možakarja v srednjih letih, ki se (z izjemo službe) izogiba socialnemu svetu. Vzrok? Ločitev pred leti, ki je nikakor ni mogel preboleti.

Tako zavrača vse ponudbe prijateljev, ki ga ne morejo zvabiti niti na večerno pijačo. Preobrat prinese srečanje z znancem, ki ga povabi na seminar Say Yes (Reci da). Carl se dogodka nerad udeleži in guruju Terrencu Bundleyju (Terence Stamp) priseže, da bo sprejel filozofijo in s tem tudi vsako novo možnost, ki mu prekriža pot.

Novo življenjsko vodilo je tako krivo, da spozna dekle Allison (Zooey Deschanel) in slehernemu gledalcu je v trenutku jasno, kako se bo razvijal in končal njun odnos. Samo po sebi to za ta žanr niti ni tako narobe, a nesporno dejstvo je, da v nastalem položaju ni nobenega trenja, ki bi predstavljalo gonilo zgodbe. Carl (z izjemo nekaj uvodnih minut) se tako ali tako hoče spremeniti in odpreti. Povsem drugače kot v sorodnem filmu Lažnivec, lažnivec, v katerem je prav tako igral Jim Carrey. Tam je trenje povzročala njegova nezmožnost laganja, saj ni želel govoriti resnice. Tu? Tu pa je vse jasno.

Jim Carrey je specifičen gledalec, ki navdušuje vsaj specifično občinstvo - ljubitelje komedij. A v sebi skriva neverjetni potencial in talent - le spomnimo se Trumanovega šova ali Moža z lune. Zdi pa se, da lahkotnejše vloge odigra le na pol. Sem ter tja spači obraz in pričakuje, da se mu bo občinstvo smejalo. Nič ne rečem, grimase so izjemno delovale v Maski in Ace Venturi, a to na silo tlačiti (čeprav le v omejeni količini) v prav vsak film …

Vsak film lahko v gledalcu obudi kakšno asociacijo. Sam sem se spomnil na knjigo Luka Reinharta (s resničnim imenom George Cockcroft) Mož na kocki. Zgodba pripoveduje o zdolgočasenem psihiatru, ki je ujet v kalup dolgočasnega življenja. Junak v zgodbi uporabi nenavadno "poživitev" - za vsako odločitev v življenju zapiše šest različnih možnosti, nato pa odločitev prepusti metu kocke. Kaj vse se skriva pod trhlim ravnotežjem človeškega življenja? Toplo priporočam.

Reci da (Yes Man)

ZDA, 2008

Režija: Peyton Reed
Scenarij: Nicholas Stoller, Jarrad Paul in Andrew Mogel
Igrajo: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, John Michael Higgins, Terence Stamp …
Žanr: komedija
Dolžina: 1 ura 44 minut
Premiera: 13. 12. 2008

Proračun: 70.000.000 ameriških dolarjev
Dobiček: 179.440.000 ameriških dolarjev (na dan 2. 2. 2009)
Povezavi: uradna stran, IMDB

Ocena: 2, piše: Slavko Jerič