Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Intervju - Arhiv

Špela Tušar: scenografka, ki je ustvarjalni dom našla v belgijskem filmu

Intervju Špela Tušar: scenografka, ki je ustvarjalni dom našla v belgijskem filmu

13.9.2024

Lani na Berlinalu je filmski svet navdušil film Tukaj, poetična drama o zametkih ljubezni med tujcema v Belgiji. Scenografijo zanjo je ustvarila Špela Tušar, Slovenka, ki živi in dela v Bruslju. Pravi, da si je karierno pot v tujini utrla lažje kot doma.

Miljenko Jergović:

Intervju Miljenko Jergović: "Franc Jožef I. je pomembno ime v moji rodbini"

7.9.2024

"Stari oče Franjo Rejc je bil tigrovec. V njegovi družini so bili eni od najznamenitejših tigrovskih revolucionarjev. Del dokumentov TIGR-a je skrival v Sarajevu. V šali bi rekel, da sem na to ponosen. Iz današnjega pogleda je bil nekak arheterorist".

Intervju "Mislim, da je slovenska književnost, ne glede na razširjenost jezika, velika evropska književnost"

30.8.2024

"Mislim, da skoraj vsaka založba na Hrvaškem, ki da kaj nase, s svojimi prevajalci na slovenski JAK prijavi najmanj dve knjigi na leto," pove hrvaška literarna kritičarka, prevajalka in urednica Jagna Pogačnik.

Mladen Stropnik: Če bi se kanoniziral, bi mi postalo blazno dolgočasno

Intervju Mladen Stropnik: Če bi se kanoniziral, bi mi postalo blazno dolgočasno

23.8.2024

Kako opisati Mladena Stropnika? Sam se izogiba klasičnim opisom z biografskimi dosežki in podatki. A tudi če se ne bi zmenili za njegovo željo, s takšnimi opisi ne bi prišli daleč. To je umetnik, ki uvidi svet drugače, v neraziskanih dimenzijah.

Sonja Prosenc "Če smo iskreni s seboj, vemo, da bi bili lahko mi tisti, ki odvrnemo pogled od prometne nesreče"

19.8.2024

Sonja Prosenc s svojim tretjim celovečercem, Odrešitev za začetnike, v slovenski film vnaša pridih absurda in razredne satire. Čeprav so njeni protagonisti na prvi pogled hladni pripadniki "posttranzicijskega nouveau richa", je moraliziranje ne zanima.

Bruno Anković:

Intervju Bruno Anković: "Film želi, da se gledalci zaljubijo v glavni lik."

8.8.2024

"Mislim, da je hrvaški fašizem na žalost še vedno prisoten. V vseh naših državah obstajajo nacionalistične stranke, nacionalistične ideje. Seveda ne obstajajo samo na Balkanu," pravi hrvaški režiser Bruno Anković.

Nov film za mladino "Generacija alfa je veliko bolj odprta za igro zunaj in ni več tako zelo priklenjena pred zaslone"

7.8.2024

Na festivalu v Locarnu, ki se začenja danes, se je v sekcijo filmov za otroke prvič prebil slovenski film. Igrišča ne damo! je novi celovečerec Klemna Dvornika, generacijski portret, ki se poklanja okoljski ozaveščenosti in aktivizmu dvanajstletnikov.

Intervju z Matejo Bizjak Petit "Francozi so zadnje leto v kulturi subvencionirali samo dogodke, ki se ukvarjajo s športom"

5.8.2024

"30 let v Franciji je minilo kot tlesk s prsti," pravi Mateja Bizjak Petit – umetnica, pesnica, lutkarica in neutrudna povezovalka slovenskega in francoskega sveta.

Mark Cousins:

Intervju z režiserjem Mark Cousins: "Če na nekoga gledamo samo z vidika spola, ne pa tudi domišljije, mu delamo krivico."

21.7.2024

"Če na nekoga gledamo samo z vidika spola, ne pa tudi domišljije, mu delamo krivico," pravi režiser Mark Cousins. Dodaja, da je strasten feminist "in kot veste, sem posnel 14-urni film o filmskih ustvarjalkah. Vendar moramo videti celotno osebo."

Intervju "Uničevanje zaščitenih objektov v Gazi je uničenje arhitekture za dosego političnih ciljev"

18.7.2024

Ne zgolj v napadih uničena dediščina, tudi zanemarjanje in sporni načrti so del političnih odločitev in spodkopavanja naroda, je misel, ki jo razberemo iz pogovora s palestinsko-britanskim arhitektom Antoinom Raffoulom.

Zlatko Burić - Kićo: Človek, ki se ni bal postati velika zvezda

V oddaji Nedeljski gost Zlatko Burić - Kićo: Človek, ki se ni bal postati velika zvezda

1.7.2024

V Osijeku, rojen med železničarji, je Zlatko Burić postal prvi hrvaški igralec z evropskim oskarjem. "Lepo je, če se ljudje podpiramo med sabo. Tako se jaz počutim, ko me neznanci ustavljajo na danskih ulicah," pravi Kićo.

Intervju "V predavalnici še zdaj večkrat napovem odmor in rečem študentom: Pojdite ven in nekaj opazite!"

1.7.2024

Priznani ameriški pesnik Sydney Lea je otroštvo preživel tudi kot lovec. To mu je dalo dvoje – prihajal je v stik z ljudmi, ki jih kot akademik ne bi nikdar zares srečal in se z njimi spoprijateljil, poleg tega pa tudi sposobnost opazovanja.

Karlovi Vari "Zanimivo je videti, kako zgodovinski film še živi v sodobnem avtorskem filmu, saj ga je vse manj"

29.6.2024

“Kateri festival pa bo primeren za to, če ne ravno Karlovi Vari?” o posvetitvi letošnjega dogodka stoletnici smrti Kafke pravi njegov umetniški vodja Karel Och. “Hodimo po pločnikih, po katerih je hodil Kafka in kjer je napisal svoja najslavnejša dela.”

Intervju "Menim, da Palestinci najbolj trpimo zaradi izgube svojih domov, kot to danes vidimo v Gazi"

27.6.2024

"Kot otrok sem bila popolnoma zmedena. Kako lahko nekdo uniči 450 vasi? Ko danes vidimo, kako so popolnoma uničili Gazo, to seveda razumemo," pove palestinska arhitektka in pisateljica Suad Amiri.

Modeselektor: Plesišče je kraj, kjer se prepustiš. Če zmoreš to, ti je vse odprto.

Intervju Modeselektor: Plesišče je kraj, kjer se prepustiš. Če zmoreš to, ti je vse odprto.

21.6.2024

"Stalna želja po novih skladbah na plesišču bo prisotna, dokler bodo obstajala plesišča," je prepričan Gernot Bronsert, polovica nemškega glasbenega dvojca Modeselektor, ki ga tvori s Sebastianom Szaryjem.

Branko Šturbej: Oder je magičen prostor, kjer pozabiš na vse drugo

Intervju Branko Šturbej: Oder je magičen prostor, kjer pozabiš na vse drugo

16.6.2024

"Verujem v to, da gledališče raziskuje samega sebe, gledališče je še vedno v kondiciji, ker vidim, da je toliko ustvarjalcev in kreativnih ljudi, ki želijo ustvarjati. Ne nastopati, ampak ustvarjati," je optimističen Borštnikov nagrajenec Branko Šturbej.

Nov risoroman išče odgovor na vprašanje: Kako seksati feministično?

Intervju Nov risoroman išče odgovor na vprašanje: Kako seksati feministično?

6.6.2024

O feminizmu je javno govora več kot kadar koli prej – kljub temu pa naša življenja, natančneje: spolna življenja – " pogosto ostajajo enako neraziskana in polna seksističnega bulšita kot pred desetletji", ugotavlja britanska ilustratorka Flo Perry.

20 let Grossmannovega festivala: V očeh odločevalcev je žanrski film še vedno manjvredna kategorija

Intervju 20 let Grossmannovega festivala: V očeh odločevalcev je žanrski film še vedno manjvredna kategorija

5.6.2024

"Letos smo že skoraj sklenili, da bo 20. festival tudi zadnji," priznava Tomaž Horvat, programski direktor Grossmannovega festivala. A na koncu vedno pretehtata entuziazem in ljubezen do žanrske kinematografije za sladokusce.

“Mario Lassnig je včasih težko razumeti brez obsojanja. A izžarevala je neko notranjo svetlobo.

Intervju “Mario Lassnig je včasih težko razumeti brez obsojanja. A izžarevala je neko notranjo svetlobo."

1.6.2024

Ko je režiserka Anja Salomonowitz snemala film o Marii Lassnig, je pred kamero povabila več poznavalcev njenega dela. Na koncu ni uporabila nobenega od pogovorov. Zgodbo o umetnici je povedala na svoj način, ki se ogiba pravilom klasične biografije.

 “Film Izničenje mi na neki način ni bil všeč že samo zato, ker so bile izvzete okoljske teme”

Intervju “Film Izničenje mi na neki način ni bil všeč že samo zato, ker so bile izvzete okoljske teme”

30.5.2024

“Zdi se, da je človek ločen od narave, a naša vloga v tem svetu je vendar prav v naravi. Še večje vprašanje pa je, ali lahko zmanjšamo razkorak med kulturo in naravo, kajti šele skozi to lahko pravilno razumemo delovanje sveta,” razmišlja Jeff VanderMeer.

Stran 1 od 28
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov