Henohova knjiga je apokrifno besedilo Noetovega pradeda, ki je uvrščeno le v etiopsko različico svetega pisma. Foto: Celjska Mohorjeva družba
Henohova knjiga je apokrifno besedilo Noetovega pradeda, ki je uvrščeno le v etiopsko različico svetega pisma. Foto: Celjska Mohorjeva družba
NASPROTNIKOVA SMRT, Keilson Hans
V romanu Nasprotnikova smrt (izšel je leta 1959) je Keilson obravnaval Hitlerjevo preganjanje Judov, ne da bi ga kadar koli omenil s pravim imenom, tudi krajev in zgodovinskih podatkov ne navaja. Označuje ga z B, s tem odmikom pa omogoča tudi drugačno branje romana, ki presega začrtan zgodovinski okvir nacizma in preganjanja Judov. Foto: Celjska Mohorjeva družba

Iz hebrejščine ga je prevedel Klemen Jelinčič Boeta, ki je o antičnem judovskem besedilu dejal, da predstavlja začetek zakladnice tako judovske kot krščanske mistične tradicije, pozneje pa celo islamske. Delo nosi globoko sporočilo, da se mora človek upreti materialnemu, in je nekakšna parabola zlatega teleta, nekateri pa v njej prepoznavajo tudi napoved Kristusa, še razlaga Jelinčič Boeta.

Delo je prevajal iz hebrejskega izvirnika, ki je po njegovih besedah najbliže izvirniku, obenem pa je jezik podoben slovanskim v smislu, da so besede izpeljane iz korenov. Tako je lahko skoraj vse prevedel dobesedno, je pojasnil. Besedilo je zaznamovano s klasičnim biblijskim ritmom, ki ga je skušal ohraniti tudi v slovenskem prevodu.

Etiopska Henohova apokalipsa
Po besedah biblicista Marjana Peklaja je Henohova knjiga psevdoepigrafsko delo, ki ga tradicija pripisuje Kajnovemu sinu in Metuzalemovemu očetu, Henohu, enemu redkih starozaveznih očakov, o katerem Sveto pismo pravi, da ni umrl, ampak da ga je vzel Bog. Knjiga, ki je znana tudi pod imenom Etiopska Henohova apokalipsa, je sestavljena iz petih delov, ki so bili napisani ločeno. Po ocenah današnjih raziskovalcev, so bili najstarejši deli knjige (večinoma v Knjigi čuvarjev) napisani okoli leta 300 pr. n. št. najmlajši (Knjiga prispodob) pa nekje do konca 1. st. Besedila torej ni napisal zgolj en pisec, ampak je delo več ali celo nekaj skupin avtorjev. V eno celoto pa so jih združili približno v času, ko je nastal zadnji med spisi.

Kako pravočasno prepoznati diktatorja?
Prevod je izšel pri Celjski Mohorjevi družbi, kjer so predstavili še eno novost, roman Hansa Keilsona Nasprotnikova smrt. Prevedel ga je Slavo Šerc, ki podpisuje tudi spremno besedo z naslovom Žalost je močnejša od sovraštva. V njej piše o žrtvah, ki se lahko pozneje prelevijo v rablje, je povedal urednik Jože Faganel.

Nasprotnikova smrt je zgodba o vzponu osebnosti, kakršen je bil denimo Hitler, čeprav nikoli eksplicitno ne omeni tega imena. Po Faganelovih besedah se roman bere kot priročnik, kako prepoznati diktatorje in druge osebnosti, ki spreminjajo tok zgodovine.