Premierno slovensko Noč knjige je na svetovni dan knjige pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco lani soustvarilo 79 krajev – in ničkoliko knjižnih zanesenjakov – po Sloveniji in v zamejstvu. Foto: Noč knjige / Nina Gradič Planko
Premierno slovensko Noč knjige je na svetovni dan knjige pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco lani soustvarilo 79 krajev – in ničkoliko knjižnih zanesenjakov – po Sloveniji in v zamejstvu. Foto: Noč knjige / Nina Gradič Planko
Kinodvor na današnji dan ob 17.00 gosti premiero animiranega filma Mumin na Azurni obali, v knjigarni Konzorcij lahko poiščete razstavo Mumini v otroških očeh, Ziferblat pa ob 18.00 prireja branje zgodb o muminih in peko "muminčink". Foto: Kinodvor
V LGL vas danes ob 21.00 vabi Pravica, predstava po motivih misli in verzov Srečka Kosovela v zasnovi in izvedbi avtorjevih sovrstnikov. Gledališče Curriculum Vitae (Gimnazija Šentvid) in Lutkovno gledališče predstavo poklanjata Noči knjige. Foto: LGL

Unesco je 23. april pred dvajsetimi leti razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Slovenija svetovni dan knjige zaznamuje že vrsto let - v tem času poteka večdnevni festival Slovenski dnevi knjige - letos pa bo že drugo leto zapored pripravila tudi projekt Noč knjige, s katerim bo knjigo slavila pozno v noč.

Noč knjige bo od 18.00 dalje potekala v 112 krajih po Sloveniji: knjigarne, knjižnice, kavarne, šole, podjetja, javna prizorišča in drugi knjigi naklonjeni prostori bodo do enih ponoči postali samostojni prireditelji literarnih branj in pogovorov, srečanj z avtorji in podpisovanj knjig, delavnic, omizij v povezavi z branjem in knjigo.

Literarni filmski maraton na TVS
Če vam vendarle ni do tega, da bi zapustili varno udobje domačega kavča, lahko nocoj na TVS 2 ujamete dve nočni filmski poslastici:

Ob 23.00 - Ime rože, nemško-francosko-italijanska drama po romanu Umberta Eca in s Seanom Conneryjem v glavni vlogi

Ob 01.10
- francoski animirani film Trgovinica za samomore, posnet po istoimenski knjižni uspešnici Jeana Teuléja.


Po NUK-u z baterijami

Osrednja slovesnost ob odprtju bo v Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani; odprli jo bodo slavnostni govorci predsednik DSP-ja Ivo Svetina, predsednik Pena Evald Flisar in generalna sekretarka Unesca Marjutka Hafner. Ob 18.30 sledi večer z Evaldom Flisarjem, ob 21.00 pa nočni ogled NUK-a z baterijami.


Kot pojasnjuje pobudnik projekta, direktor Založbe Sanje Rok Zavrtanik, noč knjige naravno kaže potrebo po spremembah, da se upremo razmišljanju, ki nam ga vsiljujejo ekonomisti, apologeti in bankirji.

K sodelovanju pristopa vse več organizatorjev
Ob lanski krstni izvedbi je ta nevladni in nekomercialni projekt, nastal po vzoru sosednje Hrvaške, brez finančnih sredstev povezal 17 organizatorjev. Letos jih je nagovoril še več, Slovenska nacionalna komisija za Unesco in Javna agencija za knjigo RS pa sta ga tudi finančno podprli.

Letos se je v projektu Noč knjige združilo 23 organizatorjev, pričakujejo pa več kot 400 prirediteljev dogodkov. Po številu prireditev vodi Ljubljana z okolico, med prijavitelji dogodkov prednjačijo knjižnice, sledijo šole, društva in zveze ter založbe in knjigarne.

Organizatorji vabijo, da svoje utrinke dogajanja na Twitterju in Instagramu delite z oznako #nočknjige2015. Izbor najboljših fotografij bodo vključili v kolaž Noč knjige 2015, ki utegne prerasti v potujočo razstavo.

Televizijska ekipa kulturnega uredništva TV Slovenija bo na noč knjige obiskala branje slovenskih pisateljev v zaporih na Igu in Dobu.