V NUK-u skušajo omogočiti lažji dostop do knjižnega gradiva naših prednikov. Foto: RTV SLO
V NUK-u skušajo omogočiti lažji dostop do knjižnega gradiva naših prednikov. Foto: RTV SLO
Zapisi Ludwiga van Beethovna
Novi akordi in Nova muzika so objavljali nove skladbe slovenskih skladateljev. Foto: EPA

NUK je v zadnjem letu digitaliziral tri revije, ki so nekoč pomagale oblikovati kulturno življenje Slovencev. Revijo za leposlovje, književnost in kritiko Ljubljanski zvon ter glasbeni reviji Novi akordi in Nova muzika so tako zdaj dostopne tudi prek portala Digitalne knjižnice Slovenije. Pri revijah je mogoče brskanje po bibliografskih podatkih in po vsebini celotnega zbornika.

K novi slovenski klasiki
Ljubljanski zvon je bil med letoma 1881 in 1941 ena osrednjih slovenskih kulturnih revij, digitalizacija pa je zajela 13.995 člankov. Revija Novi akordi (1901-1914) je soustvarjala sodobno slovensko klasično glasbo. Dvomesečnik je namreč povezoval skladatelje, ki so si prizadevali za drugačne kompozicijske prijeme in modernejše estetske usmeritve; ti protagonisti slovenske klasike so klasiko pomagali približati sodobnim evropskim smernicam.

Poslanstvo Novih akordov je od januarja 1928 do decembra 1929 nadaljevala revija Nova muzika. Periodiko Glasbene matice je urejal Emil Adamič, vsaka izdaja pa je prinesla literarno prilogo s kritikami, razpravami, poročili in vestmi o slovenskem glasbenem dogajanju. Notni del revije je bil namenjen objavljanju novih skladb, med katerimi so prevladovali samospevi, zborovske skladbe, klavirske in komorne kompozicije. Nova muzika je imela tudi prilogo Mala nova muzika, v kateri so bile objavljene otroške skladbe.

Posredovanja znanja zanamcem
Digitalizacijo knjižničnega gradiva spodbujajo številne direktive, pobude in drugi dokumenti tako Evropske unije kot tudi Republike Slovenije, saj digitalizacija tiskovin in knjižnega gradiva omogoča lažji dostop ljudi do skupne kulturne dediščine in lažje spoznavanje naše zgodovine. Vzpostavitev digitalne knjižnice je tako ena prednostnih nalog NUK-a. Digitalna knjižnica Slovenije namreč omogoča enostavno iskanje po raznolikih zbirkah digitalnih vsebin.