Glede na to, kako sistematičen metodološki igralec je Daniel Day-Lewis bi se, če bi do tega sodelovanja res prišlo, pred snemanjem verjetno hotel infiltrirati v tajno službo. Foto: EPA
Glede na to, kako sistematičen metodološki igralec je Daniel Day-Lewis bi se, če bi do tega sodelovanja res prišlo, pred snemanjem verjetno hotel infiltrirati v tajno službo. Foto: EPA
William Boyd je podpisal sedem izvodov, ki so jih nato natovorili na različne polete British Airwaysa in jih razposlali v sedem mest po svetu: v Amsterdam, Edinburgh, Zurich, Los Angeles, Delhi, Cape Town in Sydney. Foto: EPA
Hoagy Carmichael: Tako približno naj bi si Fleming predstavljal Bonda.

V pisanju "novodobnih" bondijad sta se do zdaj preizkusila ameriški pisec trilerjev Jeffery Deaver (Carte Blanche, 2011) in Sebastian Faulks, ki je Devil May Care izdal ob Flemingovi stoletnici leta 2008. Deaver, ki je Bonda prestavil v sodobni čas, si je agenta zamislil kot veterana marincev, ki je med drugim služil v Afganistanu.

Štafeto je od njiju z romanom Solo zdaj prevzel William Boyd, ki je dogajanje postavil nazaj v preteklost, v zgodovinsko prelomno leto 1969. (Skušal si je namreč zamisliti, kaj bi Ian Fleming, ki je umrl leta 1964, napisal, če bi živel še pet let dlje in spremljal "geopolitični razvoj hladne vojne".)

Pri tem je morda zanimiv podatek, da je Boyd v preteklosti sodeloval pri pisanju filmskih scenarijev za projekte, v katerih so nato nastopili kar trije filmski Bondi, Sean Connery, Pierce Brosnan in Daniel Craig. Sam sicer noče izbrati najljubšega: "Če bi bilo treba izbrati igralca za mojo bondijado, bi izbral nekoga, ki je bil prav tako v enem od mojih filmov in mu je tudi ime Daniel. Daniel Day-Lewis je v bistvu zelo podoben Bondu, kakršnega opisuje Fleming."

Fleming v kar treh romanih omeni, da je Bond podoben Hoagyju Carmichaelu, danes pozabljenemu kantavtorju iz časa okrog druge svetovne vojne. "Bil je visok, vitek, gibek, temnolas, privlačen moški; zdi se, da si ga je pisatelj predstavljal takega," je pripomnil Boyd. "In Daniel Day-Lewis je podoben Hoagyju Carmichaelu."

Vez med romani in filmi je vse tanjša
Boyd ni nikoli puščal nobenega dvoma o tem, ali mu je bližje Bond kot literarni ali filmski junak: "V filmih je James Bond stripovski junak; v romanih je precej bolj problematičen, niansiran in zanimiv," je bil že pred časom iskren. "Trenutni Bond je silno zanimiv, čeprav se filmi dogajajo pol stoletja pozneje kot romani. Povezava med obojim vse bolj bledi. Vsi Bondovi filmi so postavljeni v sedanjost."

Hitri avtomobili so na papirju pač manj fascinantni
Boyd obenem poudarja, da so v pisni sagi o Bondu "zgodba in razvoj likov ter dobro staro vohunjenje" veliko pomembnejši od "razkazovanja najnaprednejše tehnologije": "Filmi se na neki način opirajo na avtomobile in napravice, ampak podrobno opisovanje v knjigi ne deluje enako, kot če nekaj takega vidiš na platnu."

Zadetek v polno?
Roman Solo so izdali pri založbi Jonathan Cape, ki je sodelovala že s Flemingom, in približno 60 let po tem, ko je izšel prvi roman o tajnem agentu Njenega veličanstva, Casino Royale. Prve recenzije so večinoma pohvalne, češ da je Boyd franšizo usmeril "na novo, boljšo pot", v igro pa zmagoslavno vrača "pravega Bonda", za katerega naj bi Deaver ne bil dovolj "mačo".