V svojem najnovejšem romanu, letošnjem Maj, november, se je Drago Jančar oddaljil od zanj značilnega ubesedovanja historično oddaljenih tem. Foto: BoBo
V svojem najnovejšem romanu, letošnjem Maj, november, se je Drago Jančar oddaljil od zanj značilnega ubesedovanja historično oddaljenih tem. Foto: BoBo

Na berlinskem festivalu se srečujejo tako avtorji, ki pišejo za odrasle, kot pisatelji otroške in mladinske literature ter ilustratorji.

V programu Literature sveta, ki ga organizatorji pripravijo v sodelovanju z literarnimi poznavalci po svetu, se bodo poleg Jančarja predstavila imena, kot so Kazuo Ishiguro, Pankaj Mishra, Tony Birch, Peter Brown, Banana Yoshimoto in Roddy Doyle, našteva spletna stran festivala.

Drago Jančar je sicer že star znanec festivala: prvič so ga povabili leta 2002, nato pa še v letih 2010 in 2012. Nemško govoreči bralci namreč poznajo njegove romane Luzifers Lächeln (Posmehljivo poželenje), Rauschen im Kopf (Zvenenje v glavi), Der Galeot (Galjot), Katharina, der Pfau und der Jesuit (Katarina, pav in jezuit) ter Nordlicht (Severni sij).

Uvodni govor so letos zaupali Javieru Maríasu, enemu najbolj priznanih sodobnih španskih romanopiscev, čigar dela so prevedena v več kot 40 jezikov, tudi slovenščino.

Knjige, spuščene v parke in na ulice
Posebnost literarnega Berlinala, kot tudi imenujejo festival, ki poteka v berlinski festivalski hiši in na drugih prizoriščih, je akcija Berlin bere. V njenem okviru se celotno mesto spremeni v bralnico oziroma čitalnico. Akcija namreč nagovarja vse meščane, da ne glede na to, kje so, berejo iz svojih najljubših knjig.

V programu Razmišljanja se bo festival posvetil družbenim, političnim in kulturnim temam, ki so trenutno aktualne v vzhodni Evropi. Svoje poglede bodo podali tako pisatelji kot novinarji in strokovnjaki z različnih področij.