Dylan velja za enega najvplivnejših tekstopiscev v popularni glasbi, pa tudi za zagonetno osebnost z nosljajočim glasom in čemernim pogledom. Maja lani je praznoval 70 let. Foto: EPA
Dylan velja za enega najvplivnejših tekstopiscev v popularni glasbi, pa tudi za zagonetno osebnost z nosljajočim glasom in čemernim pogledom. Maja lani je praznoval 70 let. Foto: EPA

Avtobiografska knjiga Zapiski je izšla pred slabim desetletjem. Kot so zapisali pri založbi Didakta, kjer je knjiga izšla v prevodu Mateja Krajnca, ne gre za običajno avtobiografijo; v njej ne najdemo avtorjeve izpovedi ali podrobnosti iz zasebnega življenja, ampak tudi "ostro refleksijo o življenju ter ljudeh in krajih, ki so pomagali izoblikovati njega in njegovo umetnost", so ob izidu v slovenskem jeziku leta 2005 zapisali pri založbi Didakta.
Dylan se ne razkrije popolnoma in se po večini izmika ter popolnoma nadzira svojo podobo. A njegovo pisanje ima prav obilico tistega čara, ki ga ima že njegova glasba; je poetično, strastno in prodorno. Zapiske je začel pisati v 90. letih, v njih pa se svojega življenja loti v krožni poti časa, od zgodnjih let v Greenwhich Villageu do 60- let, ko se je začel vzpenjati na svoji glasbeni poti. "Spominja se New Yorka, nočnih zabav, literarnega prebujenja, prehodnih ljubezni in trdnih prijateljstev," pišejo v Didakti ob izdaji prvih Zapiskov, ki so bili v igri tudi za številne ugledne literarne nagrade.

Več dela z urejanjem kot s pisanjem
Sedaj Dylan načrtuje drugi in tretji del Zapiskov. "Vseskozi delam na posameznih delih. Veliko dela je, ne toliko s pisanjem kot z vnovičnim prebiranjem, ki zahteva svoj čas," je povedal za ameriško glasbeno revijo Rolling Stone. Zato je tudi težko napovedati, kdaj bosta drugi in tretji del Zapiskov končana in pripravljena za izdajo.
Kot je še povedal, je projekt avtobiografskih zapiskov kmalu po začetku beleženja zaživel svoje življenje. "Pomagal sem si s strategijo preskakovanja med obdobji," je dejal Dylan in dodal, da naj bi se drugi in tretji del Zapiskov posvetil tudi njegovim zgodnjim ploščam, kot je Freeewheelin' Bob Dylan iz leta 1963, in obdobju, ki ga je preživljal v New Yorku.
Ustvarjanje na različnih področjih
Zapiski pa niso bili prvo Dylanovo potovanje v svet literature. Leta 1971 je Dylan izdal eksperimentalni roman Tarantela, ki je predstavljal predvsem vajo v dadaističnem slogu. Glasbenik se v zadnjih letih predstavlja tudi kot vizualni umetnik s slikami, nastalimi ali navdihnjenimi s potovanj po različnih koncih sveta – na razstavi se je prvič predstavil leta 2007 v nemškem mestu Chemnitz, a je knjigo risb in slik izdal že 1994.