Knjige
(3)
Harry Potter
Zadnja knjiga o mladem čarovniku, Harry Potter in svetinje smrti, je v izvirniku izšla leta 2007, drugi del filma z enakim naslovom pa lani. Foto: RTV SLO
Harry Potter
Ob izteku knjižne in filmske serije užaloščeni oboževalci Harryja Potterja se bodo kmalu lahko vsaj malo potolažili z enciklopedijo, ki bo razložila vse bolj ali manj nenavadne izraze, imena in pojave v čarovniškem svetu, ki ga je ustvarila pisateljica JK Rowling. Foto: EPA

Dodaj v

Enciklopedija Harryja Potterja za vse, ki se ne znajdejo med šlapli in frčamrežjem

Dobiček bo pisateljica namenila dobrodelnim organizacijam
16. april 2012 ob 17:59
London - MMC RTV SLO

Bunkelj, šlapl, frčamrežje, maslenušek … Izvirnik in prevodi knjig o Harryju Potterju so polni nenavadnih besed, ki jih neposvečeni v svet mladega čarovnika težko razumejo. Pisateljica JK Rowling je sporočila, da že sestavlja enciklopedijo izrazov iz sveta Harryja Potterja.

"Dolgo sem obljubljala enciklopedijo Harryjevega sveta in zdaj sem začela delati na njej – njen del je tudi nova vsebina spletne strani Pottermore. Verjetno bo to zamudno delo, a ko ga bom končala, bom dobiček namenila dobrodelnim organizacijam," je po poročanju Guardiana na svoji spletni strani zapisala Rowlingova, ki bo septembra izdala svoj prvi roman, namenjen odraslim, z naslovom The Casual Vacancy.

Osmi Potter? Nikoli ne reci nikoli.
Pred štirimi leti je Rowlingova tožila manjšega ameriškega založnika RDR Books, ki je nameraval izdati neavtoriziran leksikon Harryja Poterja. Pisateljica je knjigo označila za "veliko krajo 17 let mojega trdega dela" - in dobila tožbo. Pottermanija pa se, kljub zaključku knjižne in filmske serije o čarovniškem vajencu, še vedno ni polegla. Na začetku meseca se je začela prodaja elektronskih različic knjig o Harryju Potterju, v samo treh dneh pa so z njimi zaslužili več kot 1,2 milijona evrov (okoli milijon angleških funtov). Tudi na številnih spletnih straneh oboževalcev Harryja Potterja so odzivi na prihajajočo enciklopedijo seveda navdušeni. "Sploh ne morem povedati, kako sem navdušen. Zadnje čase sem bil nostalgičen, razmišljal sem o tem, kakšna je bila serija včasih, zdaj pa me je ta novica in pričakovanje spet spomnila, da je čarovnija še vedno živa," se je razveselil eden izmed uporabnikov Muggleneta, največje spletne strani oboževalcev Harryja Potterja.

Seveda pa oboževalce Potterjevega fantazijskega sveta nadvse zanima, ali se bo pisateljica kdaj lotila osmega dela serije zgodb. "Nikoli nisem želela na to vprašanje odgovoriti z 'nikoli', ker bi se mi zdelo neumno izključiti to možnost, saj si bom morda čez nekaj let želela tega lotiti. A trenutno nimam nobenih načrtov, da bi napisala še en roman o Harryju Potterju, menim pa tudi, da sem njegovo zgodbo v sedmih knjigah lepo zaokrožila," je Rowlingova zapisala na svoji spletni strani.

B. Ti., povzeto po Guardianu
Prijavi napako
Komentarji
b7
# 16.04.2012 ob 23:53
če si dost dober da par milijonov ljudi kupuje tvoje delo pol nisi lih kvaziumetnik ;)
Optimist99
# 18.04.2012 ob 00:04
Če nič drugega, po dolgem času je kosmati lončar bil čtivo , ki ga je verjetno vsak osnovnošolec/srednješolec prijel v roke...

sicer pa vsako generacijo pride kakšna dobra , enostavna za brat zbirka: LOTR, HP, Game of thrones itd.(A Song of Ice and Fire)
HerrMajer
# 16.04.2012 ob 23:00
A tukaj pa ne bo nobenega komentarja o kvaziumetnikih?
Kazalo