Komična opera v štirih dejanjih traja tri ure in petnajst minut. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu
Komična opera v štirih dejanjih traja tri ure in petnajst minut. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Komično opero v štirih dejanjih je Mozart zložil na libreto Lorenza da Ponteja po Beaumarchaisovi literarni predlogi Ta nori dan ali Figarova svatba, ki je tedaj vzbudila veliko pozornost režima. Beaumarchais je bil prvi literat, ki je po zaslugi uspešnega dela obogatel, premiera pa je pritegnila številne gledalce. Mozartova opera je bila prvič uprizorjena na Dunaju leta 1786 in je požela velik uspeh.

Zgodba govori o Figaru in njegovi zaročenki, služabnici Suzani, ki načrtujeta srečno prihodnost, vmeša pa se grof, ki želi uveljaviti pravico do prve noči. Sledi vrsta zapletov, saj ga grofica in Suzana želita naučiti kozjih molitvic oz. lekcije iz zvestobe. Mozart je 12-urno dogajanje spretno zavrtel v preplet peripetij.

Debi Roschine v ljubljanski Operi
Opero na oder postavlja Yulia Roschina, ki je do zdaj na tem področju že sodelovala s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, Cankarjevim domom in mariborsko Opero. V glavnih vlogah Suzane in Figara bosta danes nastopila Urška Arlič Gololičič (v alternaciji Elvira Hasanagić/Štefica Stipančević) in Peter Martinčič (Robert Vrčon), nastopajo pa tudi Ivan Andres Arnšek/Slavko Savinšek (grof Almaviva), Galja Gorčeva/Norina Radovan/Rebeka Radovan (grofica Almaviva) in drugi.

Vabljeni k ogledu dogajanja iz zakulisja.