Martin uspeh svoje serije pripisuje temu, da je zapolnila določeno nišo - fantazijske serije za odrasle.
Martin uspeh svoje serije pripisuje temu, da je zapolnila določeno nišo - fantazijske serije za odrasle. "To je ena izmed prvih televizijskih serij, ki v gledalcu vzbudi občutek čudenja, kar doseže najboljša fantazijska literatura. Nikoli ne veš, kaj vse se lahko še zgodi." Foto: Spletna stran Georgea R. R. Martina
Fantazijska serija Igra prestolov ostaja na vrhu seznama največkrat nezakonito pretočenih serij s spleta.

Odlomek iz knjige Svet ledu in ognja: Nikoli povedana zgodovina Westerosa in Igre prestolov ima naslov Aegonova osvojitev in pove zgodbo prvega vladarja hiše Targaryen.

"Od petih zmajev, ki so z Aenarjem Izgnancem leteli iz Valyrije, je samo eden preživel do Aegonovih dni: ogromna pošast z imenom Balerion, Črna groza," piše Martin. Aegon je prednik Daenerys, ene izmed najbolj priljubljenih protagonistk serije, v kateri ima tri svoje zmaje.


Knjiga je bila zamišljena kot nekakšna spremljava k HBO-jevi megauspešni seriji, obenem pa bo oboževalcem zgodovinski vodnik po bogatem fantazijsko-srednjeveškem svetu, ki ga je ustvaril Martin. Povzela bo vse dogajanje od začetka čavov pa do spopada med hišami Stark, Lannister, Targaryen in Baratheon za Železni prestol.

Počakati bo treba do oktobra
Knjiga bo, tako vsaj napoveduje Amazon, "razkošno ilustrirana", popisovala pa bo "epske bitke, grenka rivalstva in drzne vstaje". Martin je pri nastajanju knjige, katere izid je napovedan za 28. oktober, sodeloval z ustanoviteljema spletne strani Westeros.org, Eliom M. Garcío in Lindo Antonsson.

HBO-jeva serija je seveda bolj ali manj zvesta adaptacija Martinove sage romanov Pesem ledu in ognja, ki so začeli izhajati leta 1996 in si od takrat naprej počasi nabirala rastočo četico zagrizenih oboževalcev. Svetovni uspeh je avtorja doletel šele z adaptacijo sage za male zaslone. Po petih debelih knjigah se pisatelj trenutno ukvarja s šesto, The Winds of Winter (Zimski vetrovi). Televizijska sezona je pravkar dobro zakoračila v svojo četrto sezono, Martin pa namiguje, da bo za primerno velikopotezen konec na neki stopnji nujen prehod na velika platna.