Knjige
Kresnik
Le redko se zgodi, da lavreata ni na razglasitvi. Letos se je, Vojnović je z družino v tujini. Foto: BoBo
Goran Vojnović
Figa, tretji roman Gorana Vojnovića, ki je kresnika dobil za oba predhodna Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela, je zgodba treh generacij neke družine na geografskem prostoru nekdanje države. Foto: BoBo
Kresnik
V Vojnovićevem imenu je nagrado prevzela in ogenj prižgala Špela Pavlič. Foto: BoBo
Kresnik
Povezovalka prireditve Vesna Milek z nominiranci, a brez zmagovalca, ki ga ni bilo na podelitvi. Foto: BoBo
Kresnik
Vrhunec slovesnosti, ki vsako leto na Rožnik privabi na stotine obiskovalcev. Foto: MMC RTV Slovenija
Kresnik
Prižig ognja na kresno noč. Foto: BoBo
Kresnik
Letos so kresnika podelili 27. Foto: MMC RTV Slovenija
VIDEO
Na kresno noč smo dobili...
VIDEO
Na Rožniku podelili nagra...

Dodaj v

Goran Vojnović: trije romani, trije kresniki

Nagrado je prejel tudi že za knjigi Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela
23. junij 2017 ob 11:28,
zadnji poseg: 23. junij 2017 ob 22:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovesno opravilo prižiga kresnega ognja na Rožniku je letos znova pripadlo na slovesnosti sicer odsotnemu Goranu Vojnoviću, ki mu je tretjega kresnika prinesel njegov tretji roman Figa.

Vojnović se lahko ponaša s tem, da je kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman leta, dobil za oba pretekla romana Čefurji raus! (2009) in Jugoslavija, moja dežela (2013).

"Rekli bi lahko tudi, da je tretji Vojnovićev roman njegovo najbolj kompleksno delo doslej, in sicer tako na ravni gradnje pripovedi, ki prefinjeno preplete življenjske zgodbe treh generacij, kot tudi na ravni romanesknih oseb, njihovih raznolikih, večplastnih in predvsem tudi globoko človeških psiholoških profilov," je utemeljila žirija, ki so jo sestavljali Tone Smolej (predsednik), Tina Vrščaj, Alen Albin Širca in Tina Kozin.

Kot so še zapisali žiranti, Figa prefinjeno in neprisiljeno odpira temeljna vprašanja našega bivanja: vprašanja odgovornosti, svobode, identitete posameznika, njegove samosti, zmožnosti sobivanja z drugim, njegove zmožnosti bližine. A ne le to: Goranu Vojnoviću je uspelo ta vprašanja iztrgati abstraktnosti in jih živo, prepričljivo umestiti v konkretne zgodovinske trenutke, so zapisali.

Pri tem je, tako žirija, lucidno in skrajno občuteno prikazal, kako je tista, ki vedno v temelju določa usodo posameznika, zgodovina. "In če ravno zato lahko rečemo, da je Figa po eni strani roman o času, tudi o človeški neodpornosti na čas, je po drugi strani še bolj res, da je pred nami predvsem tankočutna pripoved o krhkosti in hkrati neminljivosti prave ljubezni," je še zapisala v utemeljitvi.

V imenu Vojnovića, ki ga na današnji razglasitvi ni bilo, ker je z družino v Parizu, je nagrado prevzela urednica Beletrine Špela Pavlič.

V svojem tretjem romanu Figa, ki je izšel pri Beletrini, predstavlja zgodbo treh generacij neke družine na geografskem prostoru nekdanje države. Avtor sam je delo označil za drugačen, tišji roman.

Pester žanrski izbor nominirancev
Za nagrado so se letos, ko je izbor Delove literarne nagrade zaznamovala velika žanrska raznolikost, potegovali še Tadej Golob z romanom Jezero (založba Goga), Mojca Kumerdej z romanom Kronosova žetev, Tomo Podstenšek z delom Papir, kamen, škarje (Litera) in Gašper Kralj s prvencem Rok trajanja (Založba /*cf.).

Žirija je tokratne finaliste izbrala s seznama za leto 2016, na katerem je bilo več kot 110 romanov. Predsednik žirije Tone Smolej je prepričan, da teza, da pri nas izide preveč del, še vedno drži. Marsikaj kaže tudi slabo jezikovno podobo, še meni predsednik žirije. Sicer pa nagrado kresnik od leta 1991 za roman leta podeljuje časopisna družba Delo.

Nagrado kresnik za najboljši slovenski roman si je zamislil pisatelj Vlado Žabot in jo poimenoval po poganskem mitološkem bitju, ki se je najraje pokazalo takrat, ko je imelo sonce največjo moč. Prvič so jo podelili 23. junija 1991, ko jo je prejel Lojze Kovačič za roman Kristalni časi - leta 2004 jo je nato dobil še enkrat posthumno, in sicer za roman Otroške stvari.


Ko truplo skali zimsko idilo
Tadej Golob, ki velja za raznovrstnega pisatelja, je prejel kresnika leta 2010 za roman Svinjske nogice. Letos je v tekmi njegovo Jezero, kriminalka, ustvarjena po skandinavskem vzoru, a postavljena v slovenski podalpski svet. Prizorišče je namreč zimski Bohinj, kjer razigrana družba praznuje novo leto, nakar se v enem izmed pritokov Save Bohinjke znajde žensko truplo brez glave. Golob je ob uvrstitvi med nominirance povedal, da je Jezero napisal, ker ga je zanimalo, ali zna izdelati kriminalko. In tudi zato, ker gre za enega najbolj popularnih žanrov po svetu, je še dodal.

16. stoletje na današnjih slovenskih tleh
V romanu Kronosova žetev, za katerega je Kumerdejeva letos prejela že nagrado Prešernovega sklada in nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov kritiško sito, se razgrinja zgodovinsko obdobje konca 16. stoletja v deželah na območju današnje Slovenije. Po mnenju Dela z izmenjavanjem vpogledov ali perspektiv na življenje tistega časa govori o minevanju, ponavljanju in tudi naši politični sodobnosti, pri tem ne manjka ironije in humorja, ki sta značilna za avtorico. Roman vsebinsko, strukturno in jezikovno kompleksen, pa pravi sama avtorica o svojem delu.

Ko postanejo mladostne iluzije stvar preteklosti
Po oceni Dela je roman Papir, kamen, škarje Toma Podstenška lucidno motrenje atmosfere, ki danes prevladuje pri nas. Avtor v ospredje postavlja frustracije, večno nezadovoljstvo, predvsem pa občutek brezizhodnosti in nekakšne depresije na kolektivni ravni. Prvoosebni roman predstavlja osnovnošolskega učitelja geografije, ki je ujet v prazen eksistencialni prostor poznih srednjih let, ko so mladostne iluzije minile, sedanjost je prazna in monotona, prihodnost pa se zdi še bolj siva. S tem se je dotaknil aktualne tematike iskanja smisla v materialno prenasičenem, a duhovno izpraznjenem svetu, je povedal avtor o svojem delu.

Okus po kriminalki, ki to ni
Roman Gašperja Kralja, pomenljivo naslovljen Rok trajanja, je zgodba o umiranju, ki se prevrne v besnilo preganjavice. "Imena protagonista bralec ne izve, je pa natančno mogoče izvedeti, kaj počne. Njegov poklic je paliativni oskrbovalec, človek, ki namesto svojcev skrbi za umirajoče. Pride na dom, piše dnevnik, izvaja vizite. In ima zmedo v glavi," je o prvencu avtorja, ki živi v Kataloniji, zapisal časopis. Roman vsebuje nekatere poteze, s katerimi sem ter tja potegne na kriminalko, vendar to ni, pa je povedal Kralj o svojem prvencu.

Pregled preteklih "prižigalcev kresu"
Prvi je leta 1991 kresnika prejel Lojze Kovačič za roman Kristalni časi (DZS), leta 2004 pa so mu kresnika podelili še posmrtno, in sicer za roman Otroške stvari (Beletrina). Po dvakrat je poleg Kovačiča in Vojnovića med dobitnike zapisan tudi Feri Lainšček, in sicer za romana Namesto koga roža cveti (1992) in Muriša (2007). Po trikrat sta bila nagrajena Drago Jančar in Andrej E. Skubic, prvi za romane Zvenenje v glavi (1999), Katarina, pav in jezuit (2001) ter To noč sem jo videl (2011), drugi pa za Grenki med (2000), Koliko si moja (2012) in Samo pridi domov (2015).

Po enega kresnika imajo Miloš Mikeln, Andrej Hieng, Tone Perčič, Berta Bojetu, Vlado Žabot, Zoran Hočevar, Katarina Marinčič, Rudi Šeligo, Alojz Rebula, Milan Dekleva, Štefan Kardoš, Tadej Golob, Davorin Lenko in z romanom Otroštvo lanski nagrajenec Miha Mazzini.

P. G., K. T.
Prijavi napako
Komentarji
ErikD
# 23.06.2017 ob 21:59
Kje sem že napovedal, da bo zmagal Vojnović. Če bi kresnika dobil kdo drug, bi obtožili komisijo, da so rasisti...
drg
# 23.06.2017 ob 22:23
Ne morem se otresti občutka, da imajo vse tri nagrade precej političnega ozadja.

Pssssst. Tega se ne sme pisati. Pričakuj brisnje komentarja. ;)
rabelj
# 23.06.2017 ob 22:21
Ne morem se otresti občutka, da imajo vse tri nagrade precej političnega ozadja.
smeško 562
# 23.06.2017 ob 22:59
Neverjetno je, kako trije romanu s praktično zelo podobno zgodbo trikrat dobijo kresnika. Vojnović je napredoval, je pa daleč od kvalitetnega pisatelja. Kersnika je dobil zgolj in samo zaradi tematike in to je juga, priseljenci in s tem povezani problemi. Za mene mnogo boljši roman Papir, Kamen, Škarje, ki je tudi precej bolj realen od Goranovega. Ne govori pa o Jugi.
smeško 562
# 23.06.2017 ob 22:44
Niti enega si ni zaslužil
apollo11
# 23.06.2017 ob 23:11
Vojnovič je čisto kul tip, moti pa ta forsiranost s strani politike za njega. Mislim, roman Čefurji raus, je nekoč dobil Kresnika, a je še sploh kaj potrebno komentirati dalje. Presežek po porabi javnih sredstvev ( seveda njemu je odobreno ) je npr njegov film Piran - Pirano. Ogromni vložek javnih sredstev v film, in prazne dvorane. O tem upa edino neobremenjeno govoriti Okorn, v Sloveniji pa je o tem polomu filma nezaželjeno govoriti. Ampak tako je, Kresnike podlejuje " elitna strokovna komisija", število gledalcev njegovega filma, pa ne šteje. Očitno "ljudje" ne razumejo Vojnovičeih filmov, oni o tem nimajo pravice govorit, imajo pa kot davkoplačevalci dolžnost financirat njegove filmske polomije.
drg
# 23.06.2017 ob 22:18
Goran Vojnović - Dostojevski, Hemingway in Shakespeare slovenske literature.

Hahaha :) In seveda je novica na vrhu, kot najbolj pomembna dneva. :)

Da vidim, kaj bo v tem komentarju tako nestrpnega, da mi ga bodo izbrisali. ;)
Hohštaplerija
# 23.06.2017 ob 22:41
...za Vojnovića pa itak že dolgo vem, da je eden najboljših slovenskih sodobnih pisateljev.


(Torej ja, nič od tega še nisem prebrala, ampak za razliko od nekaterih, ki samo kritizirajo, zagotovo enkrat v prihodnosti bom.)

?

Soditi ne morem, ker nisem prebral nagrajenega dela, se pa sprašujem, če res premore toliko presežkov. Že Čefurji Raus, se mi je zdelo povsem povprečno delo.

Od modernih slovenskih pisateljev me je do zdaj prepričal le Gazvoda.
pace
# 23.06.2017 ob 22:38
@rabelj, 22:23
misliš, če bi Cankar danes napisal Na klancu, ne bi bil niti nominiran. Enako bi se godilo tudi Vorancu, Malenškovi, Finžgarju ... Golob, Kumerdejeva, Podstenšek, kot beremo zgoraj, so sicer bili nominirani, vendar se narobe pišejo in jim ni nič pomagalo.
Sicer pa so mi v najkrajšem času pod to novico izbrisali že dva komentarja.
anny22
# 23.06.2017 ob 23:06
Presenečena. Vojnović po literarni moči ne dosega nekaterih drugih kandidatov. Pa nimam osebno nič proti njemu ali čefurjem. Očitno je bila komisija malo pristranska.

P.S. Preberem 70+ knjig letno, zato imam pravico podati svoje mnenje. Haha, kompetenco tudi.
ciracara
# 23.06.2017 ob 22:55
Čefurji raus, Arabci in :)
samburin
# 23.06.2017 ob 22:30
Upam, da se boste slovenci kmalu začeli zavedati v kakšnem blatu živite!!!
Samorog
# 23.06.2017 ob 23:53
Moja dobro leto in mesec dni stara napoved na fb

20. maj 2016 ·
Figa, zadnji Vojnovićev roman. Nisem literarni kritik, niti ne vem kakšen poznavalec, pa si nekako upam trditi, da bo "Kresnika" za naslednje leto pokasiral ponovno on. Ker je tako dober? Kar se mene tiče ne, zna pa fant igrati na prave karte. Ne morem trditi, da Figa ni vešče napisan in dobro sestavljen roman, ker bi bila to navadna laž. Besedilo ima svoje atribute in temu ne mislim oporekati. Ti, atributi namreč, pa so vse preveč podobni Goranovi Jugoslaviji ..., ki me prav tako ni prepričala. V bistvu so me do zdaj še najbolj prepričali njegovi Čefurji..., ki so od vseh njegovih tekstov še najmanj dodelani. Ampak v njih sem mu verjel, kar pa za zadnja dva romana ne morem trditi. Že pri Jugoslaviji... še bolj pa pri Figi sem dobil občutek, da ju je pisal s figo v žepu. Po Jugoslaviji... mi ni ostalo nič in isto se bo (kot kaže) zgodilo tudi s Figo. Za moj okus prebohotno in brez pravega bralnega izziva.
Zgornje vrstice nikakor ne pomenijo, da odsvetujem branje, želel sem povedati samo, da mene ni prepričal. Ostali beroči pa naj si ustvarijo svoje mnenje.
Roš, ne pričaj više, zgub se spat!!!
Ps. Če ne dobi "Kresnika", dam za rundo v Mohor's pubu, če bo ta še obstajal.
smeško 562
# 23.06.2017 ob 23:58
Če dobi knjiga Čefurji ravs, v katerem je pač zbral primitivizme Kersnika potem veš koliko je ura. PA me take stvari zelo žalostijo
rabelj
# 23.06.2017 ob 22:23
Saj ne da mu nebi privoščil ampak zdi se mi da če bi on danes napisal Na klancu, niti nominiran nebi bil.
krosnjar
# 24.06.2017 ob 07:52
Sedaj ni Jančar vec edini s tremi nagradami. Zadevo so uravnovesili in Vojnović sedaj res lahko napiše vrhunski roman na katerokoli temo in nagrade ne bo več dobil.

V bistvu so mu uničili vse simpatije, ki jih je morebiti imel s to nagrado. Tri nagrade na variacijo iste teme so smešne. Enako kot naša kulturna scena. En sam boj za državni denar in subvencije. Če nisi del scene lahko napišeš vrhunsko delo, pa te zraven ne spustijo.
dopisnik
# 23.06.2017 ob 23:19
Politično korektna nagrada?
Bendit
# 24.06.2017 ob 04:30
Mene Vojnovic kot pisatelj ni navdusil. p.s. pa sem "čefur".
miha_lj
# 23.06.2017 ob 23:12
Fužinci so ponosni, haha
anomis
# 24.06.2017 ob 00:48
To je dokončno potopljen renome Kresnikove nagrade, ki se je zdaj zakoličila kot politična nagrada literarne oziroma založniške klientele ene politično interesne opcije. Niti ne morem trdit, da gre za levo politično aktivnost, ampak za en segment leve, ki taca tudi po kulturniški krajini. Zato upam, da ne bomo dobili še ene nove desne literarne nagrade, kot imamo dve novinarski organizaciji (društvo in združenje), ampak da bi se podeljevalo nagrado, ki bi bila blizu objektivnim oziroma strokovnim kriterijem za spodbudo kakovostne literature. Je to sploh mogoče pri nas?

Da je ob Kronosovi žetvi nagrado dobila Figa, je ena velika figa v žepu, za kar bi težko razumela, da ni jasno komur koli, ki se malo spozna na literaturo, kaj šele da sledi mednarodnim trendom in nivoju. Dveh romanov od ožje nominiranih še nisem prebrala: Papir, kamen, škarje in Rok trajanja. Zato ne morem podat mnenja, ali je kateri od teh dveh po vseh navedenih kriterijih ocenjevanja, bolj kakovosten, je pa fiasko aktualne podpore Vojnovićevemu trženju enega in istega političnega žetona v roki že v primerjavi s prebranim preočiten. Zdaj je pa res lahko že Vojnoviću krepko nerodno.
RdečeModro
# 23.06.2017 ob 23:45
Kako zelo žalosten podatek.
veza
# 23.06.2017 ob 23:29
Kaj pa vem, nekako eni še vedno častijo jugonostalgijo in ta pisatelj jim pač ustreže, vsaj vsebinsko, kako ocenjujejo zraven tega še obrtniško plat pisanja in vse ostalo, ne vem, a po moje jih najbolj navduši to vračanje v, za žirante, zlate čase!
drg
# 23.06.2017 ob 22:39
@Ples: Si že slišal za sarkazem? :)
drg
# 23.06.2017 ob 23:48
Sej po moje je tudi njemu jasno, po kakšnem kriteriju prejema te nagrade, pa mu je preveč nerodno, da bi prišel osebno tja.
Ples
# 23.06.2017 ob 22:33
Čestitke Vojnoviću na tradicionalnom prejemanju kresnika. :)

Tako lepo slovensko povedano in tako duhovito ...
rooster
# 24.06.2017 ob 00:59
Ubogi kresnik, ta nagrada je postala Vojnoviceva nagrada.
FrenkMate
# 24.06.2017 ob 07:28
Nivo nagrade določajo nagrajenci. Ta je padla dokaj nizko.
veza
# 24.06.2017 ob 06:36
Za hlapce rojeni vedno cenijo samo tujce,
kdaj bodo predlagali preimenovanje
Cankarjevega doma v Vojnovićev dom?
smeško 562
# 24.06.2017 ob 00:05
Ko primerjaš naprimer Kristalne čase pa Figo, potem se zamisliš. Pa je KOvačič daleč od nekoga, ki bi ti lahko ponudil nek užitek v branju. Vsem bralcem, ki uživajo v zgodovini pa priporočam Kronosovo žetev. Odlično delo Mojce, polno izvrstnih prispodob ki se kar stopijo v zgodbo.
Uomo Tigre
# 23.06.2017 ob 23:01
Nagrado podeljuje privat firma, tako da imajo prvico izbrat kogarkoli.
Ce pa je res, da gledajo se na kaj drugega poleg kvalitete, bo nagrada scasoma izgubila na ugledu.

Jaz nisem prebral nic od nastetega, se mi zdi pa da je vsako leto precej lahko napovedati zmagovalca.
Lani sem bil na prireditvi in so bli ze vsi kar nekako sprijazneni da bo Mazzini. Jaz osebno bi izbral nekoga drugega.
Letos je veliko mmc komentatorjev pravilno naovedala zmagovalca.
Jajaja
# 24.06.2017 ob 08:52
Krošnjar

Se popolnoma strinjam. Če je Čefurji raus še imel nek svežino pri pisanju. ( čeprav gre v resnici za srednješolsko pisanje ali malce daljši prosti spis ki ga napiše bolj nadarjen dijak) pa podelitev Kresnika za Jugoslavijo nima nobenega smisla.
Enako je tudi na drugih področjih. Recimo likivno v Ljubljani. Vsi parki so zasedeni s kipi enega avtorja od mesarskega mosta malih ulic, generala Maistra, župana itd.
Vse skupaj so zbanalizirali na nivo trgovskega centra kjer pač v petek hitro napolniš voziček da boš v spoboto okrasil hišo za piknik.

Ampak kip v mestu ostane za večno in tudi Kresnikova nagrada in zato je potrebno malce več znanja za izbiro tega kar nam bo svetilo v večnosti
MrzlaJuha
# 25.06.2017 ob 19:36
Prebral kmalu po izidu, pred pribl. slabim letom. Nič posebnega, začetek sicer obetaven, potem pa ena razvlečena in bolj kot ne dolgočasna zgodba. Ne vem, kakšna je bila konkurenca, ker razen Golobovega krimiča (ki pa me preveč skuša spominjati na Nesba) nisem bral ničesar drugega. Če zaupam žiriji in je to res najboljše, kar ta hip premoremo, potem to ni prav obetavno.
Ribiič
# 24.06.2017 ob 12:40
Kriza v kateri se nahajamo je predvsem kriza elit in današnja kultura je kronski dokaz za to. Nagrada Kresnik je postala ena velika farsa.
smeško 562
# 24.06.2017 ob 09:49
S tem ko 3 razrednega pisatelja nagrajujejo so popolnoma razvrednotili nagrado
veza
# 24.06.2017 ob 06:39
Ples

No, in potem bo nevidna roka trga povedala, kaj je boljše in bolj kredibilno ...

tu je še nevidna roka časa, edino čas pokaže, kdo je kaj vreden in kdo samo muha enodnevnica nekega obodobja, spomnimo se Koseskega in Prešerna, s tem je vse povedano!
LasitusXVI
# 24.06.2017 ob 10:49
Sicer pa nagrado kresnik od leta 1991 za roman leta podeljuje časopisna družba Delo.

To pojasni vse.
Torek
# 24.06.2017 ob 10:04
Beroč komentarje občutek dobim, ljudje niso potešeni z odločitvijo komisije. Vznemirja jih. Možakar je že v tretje priznan, pa ni niti naš. Še zadnji hram je potacan. Hram slovenske literature. Sodoma in Gomora.
Brutus
# 24.06.2017 ob 09:57
Nagrado bi morala dobiti Kronosova Žetev od Kumerdejeve ali pa Črvi od Tomažina. Obe deli sta mojstrovini. Žal se to ni zgodilo.
Jajaja
# 24.06.2017 ob 09:21
Kris

Vojnovič je celo boljši od Dostojevskega , Hemingvaja in Šekspera....bralcem se opravičujem ampak napišem tako da nam bo vsem razumljivo v branje.

Se bojim da teli trije zadnji napisani ne bi dobili Kresnika v sloveniji
kromo-som
# 24.06.2017 ob 09:16
Počakajmo, da se bo kak Hussein ali Hassan naučil za silo slovensko in bo napisal kak roman. Potem bo pobral vse možne kresnike.
RJSlo
# 24.06.2017 ob 09:15
anny22
# 23.06.2017 ob 23:06 P.S. Preberem 70+ knjig letno, zato imam pravico podati svoje mnenje. Haha, kompetenco tudi.
------------------------------------------------
No ja. Kar se mene tiče lahko poveš svoje mnenje, čeprav ne bi prebrala niti ene knjige. Jaz jih že nekaj desetletij preberem med 500 - 1000 na leto. Nimam pa mnenja o knjigah ali avtorjih, ki jih ne berem.

Mene pa moti tole:

"Rekli bi lahko tudi, da je ... roman njegovo najbolj kompleksno delo doslej, in sicer tako na ravni gradnje pripovedi, ki prefinjeno preplete življenjske zgodbe treh generacij, kot tudi na ravni romanesknih oseb, njihovih raznolikih, večplastnih in predvsem tudi globoko človeških psiholoških profilov,"
-------------------------------------------
Že dolgo nisem prebral toliko puhlic na enem mestu.

In moja favoritinja je

Mojca Kumerdej z romanom Kronosova žetev.
kotzi
# 25.06.2017 ob 16:42
aja to podeljuje Delo..kjer je mrgolelo udbasev ki so bili kao novinarji...pa ta casopis jih se sciti...
Samorog
# 24.06.2017 ob 09:15
Krošnjar, samo en popravek, tri nagrade imajo zdaj trije. Tretji je Andrej E. Skubic. ;)
itak
# 24.06.2017 ob 07:10
Vojnović res ni neki posebnega ocitno enim pase da se promovirajo ...
presenečen
# 23.06.2017 ob 23:29
Vojnivića ni bilo na podelitev, ker je ugotovil da v teh podelitvah ni veliko iskrenega, vse preveč pokroviteljskega lajkanja..
Ribiič
# 23.06.2017 ob 13:51
Čestitke Vojnoviću za tradicionalno prejemanje kresnika
KunteKinte
# 25.06.2017 ob 23:54
vojnovič z trikrat prežvečeno temo,, dobi tri nagrade..:) zdaj bom šel prebrati čefurje raus..da vidim a je kaj moke v tem kruhu
kotzi
# 25.06.2017 ob 16:41
aja to Delo podeljuje...ih..delo je levicarski casopis ki ima lastnika ki je miljonar..kako gre to skupaj ne vem...seveda delo casti balkan
Javorovina
# 24.06.2017 ob 12:35
Nagrado bi morala dobiti Kronosova Žetev od Kumerdejeve ali pa Črvi od Tomažina. Obe deli sta mojstrovini. Žal se to ni zgodilo.
Tomažin piše fantastično! Super piše tudi Vojnović, zelo rada ga berem (kolumne..), po pravici povedano pa nisem v celoti brala njegovih romanov, nobenega. (sem pa videla kakšno predstavo) Delno sem seznanjena z zgodnejšim pisanjem Toma Podstenška, takrat se mi je zdelo rahlo predvidljivo, novega romana pa ne poznam. Zaenkrat. Rok trajanja imam na mentalnem seznamu; podeljevanje tovrstnih nagrad je v glavnem dobra priložnost, da se spomnimo v roke vzeti aktualne slovenske avtorje ... in v sebi odkrijemo nenadno strast do slovenske literature, ki se je prej morda sploh nismo zavedali. ;)
raknac navi
# 24.06.2017 ob 09:18
U! Pogledam na novico! Kultura! Knjiga! In poglej poglej koliko komentarjev! Pa kak so slovenci zaceli brat? Super!!!
Kazalo