Najverjetnejši kandidat za novega predsednika DSP Ivo Svetina je nazadnje deloval kot direktor Slovenskega gledališkega muzeja. Foto: BoBo
Najverjetnejši kandidat za novega predsednika DSP Ivo Svetina je nazadnje deloval kot direktor Slovenskega gledališkega muzeja. Foto: BoBo
Veno Taufer
V Tauferjevem mandatu se je društvo pred dvema letoma zelo angažiralo med protivladnimi protesti. Foto: BoBo

Na DSP-ju druge kandidature za mesto predsednika od članstva niso prejeli. Predsednika društva izvoli občni zbor za mandatno dobo treh let, po poteku mandata pa je lahko znova izvoljen.
Povrniti dostojanstvo knjigi
Načrtov je veliko, napoveduje Svetina. Predvsem je po njegovih besedah treba povrniti dostojanstvo pisateljskemu poklicu in slovenski knjigi.

Poleg tega bo društvo nadaljevalo z vsemi projekti in programi, od festivala Vilenica do slovenske pisateljske poti, ki so že njegova zaščitna znamka. Treba pa bo tudi pritegniti mlajše, že včlanjene pisateljice in pisatelje, da se polno angažirajo v društvu.

Novi predsednik Ivo Svetina je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Napisal je več kot 20 pesniških zbirk in okoli deset dram, njegov opis obsega več esejističnih del, med drugim Zlato kapico in Platonove mizarje ter dela za otroke, denimo Pravljico o jari kači. Nazadnje je deloval kot direktor Slovenskega gledališkega muzeja.

Angažirano spremljanje družbe
Od decembra 2011 je vodil DSP Veno Taufer, ki je v svojem mandatu podpisal več javnih pobud, s katerimi je društvo opozorilo na dogajanje v družbi. V njegovem mandatu se je društvo pozimi 2012/2013 tudi zelo angažiralo v času protivladnih protestov. DSP je nazadnje pretresla odločitev pesnice Anje Golob, da zavrne finančni del Jenkove nagrade, zaradi česar je častni konzul Republike Poljske v Sloveniji Nedjan Brataševec odpovedal sponzorstvo nagrade.
Društvo slovenskih pisateljev so poleg Tauferja do zdaj vodili Milan Jesih, Tone Peršak, Vlado Žabot, Slavko Pregl, Tone Pavček in Dane Zajc, edina predsednica društva je bila Mira Mihelič.
Na volitvah so za triletni mandat izvolili tudi nov upravni odbor društva, ki ga poleg predsednika sestavlja še deset članov. To so Vinko Möderndorfer, Feri Lainšček, Marko Sosič, Janja Vidmar, Jani Virk, Marko Kravos, Gabriela Babnik, Dragica Haramija, Draga Potočnjak in Peter Kovačič Peršin. Za mesta v upravnem odboru se je potegovalo 20 kandidatk in kandidatov.

Društvo pisateljev ima novega predsednika
Društvo pisateljev ima novega predsednika