Büchnerjevo nagrado v obliki čeka za 50.000 evrov bodo Beckerju izročili jeseni. Foto: EPA
Büchnerjevo nagrado v obliki čeka za 50.000 evrov bodo Beckerju izročili jeseni. Foto: EPA

Kot piše v utemeljitvi Nemške akademije za jezik in poezijo (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) v Darmstadtu, je Becker v svojem več desetletij trajajočem ustvarjanju vztrajno na novo odmerjal in premikal meje v poeziji in prozi.

Danes 81-letnega avtorja je novica o nagradi, vredni 50.000 evrov, presenetila. "Nanjo nisem niti računal niti je nisem pričakoval. Vem, da je Büchnerjeva nagrada zelo pomembna nagrada. Kadar je človek star, potem lahko že reče, da je bilo vredno tako dolgo živeti," je povedal.

Jürgen Becker se je rodil leta 1932 v Kölnu. Med letoma 1939 in 1947 je živel v Erfurtu, nato se je vrnil v Zahodno Nemčijo. V 50. letih je opravljal različna dela, nato se je posvetil pisanju in delu na radiu. Med letoma 1975 in 1994 je bil vodja redakcije radijskih iger na Nemškem radiu v Kölnu.

Böllovo nagrado že ima
Z eksperimentalnima deloma Felder (Polja, 1964) in Ränder (Robovi, 1968) se je uveljavil kot avtor eksperimentalnih besedil. Med njegovimi deli velja omeniti še pesniški zbirki Das Ende der Landschaftsmaleriei (Konec krajinarstva, 1974) in Foxtrott in Erfurt (Fokstrot v Erfurtu, 1993). Nazadnje je leta 2012 izdal zbirko Scheunen im Gelände (Skednji v prostoru), pesmi s kolaži Ranga Bohneja. Za svoje ustvarjanje je bil večkrat nagrajen, med drugim je prejel nagrado Heinricha Bölla.

Büchnerjevo nagrado bodo Beckerju izročili 25. oktobra v Darmstadtu. Podeljujejo jo sicer od leta 1951, poimenovana je po dramatiku Georgu Büchnerju. Lani jo je prejela Sibylle Lewitscharoff, med dosedanjimi dobitniki pa so Friedrich Dürrenmatt, Heinrich Böll, Erich Kästner, Günter Grass, Elfride Jelinek, Wilhelm Genazino, Brigitte Kronauer in Martin Mosebach.