Med najbolj prevajane in na tujem odlično sprejete slovenske avtorje spada tudi Drago Jančar. Foto: BoBo
Med najbolj prevajane in na tujem odlično sprejete slovenske avtorje spada tudi Drago Jančar. Foto: BoBo
Simpozij organizira Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Foto: Promocijsko gradivo

Kot je povedala predsednica simpozija Alenka Žbogar, želi tridnevno znanstveno srečanje, ki se je začelo na Univerzi v Ljubljani, osvetliti sprejemanje, širjenje in delovanje slovenske književnosti doma in na tujem.

Po besedah Žbogarjeve je cilj simpozija, da kot osrednji slovenistični znanstveni sestanek združi domače in tuje literarne strokovnjake in jezikoslovce ter sooči njihove raziskovalne rezultate in interpretativna mnenja ob izbrani tematiki.

Kot je dejala, so letos zelo ponosni na pestro mednarodno udeležbo. Letošnji udeleženci, skupaj jih bo kar 75, prihajajo iz 16 držav: Slovenije, Italije, Hrvaške, Poljske, Avstrije, Rusije, Bolgarije, Češke, Japonske, Litve, Madžarske, Nemčije, Slovaške, Španije, Ukrajine in ZDA.

Kritični pretres dosedanjega dela
Največji delež raziskav, ki bodo predstavljene na simpoziju, po besedah Žbogarjeve problematizira estetiko in poetiko slovenskega izvirnika in prevoda v tuji jezik, se posveča vprašanjem cenzure pri prevajanju slovenske književnosti, pa tudi novim prevodnim konceptom za ohranjanje učinkov literarnosti in medkulturnim kompetencam za sprejemanje slovenske književnosti v tujem jeziku.

Precej je tudi prispevkov s področij branja, bralnih navad, slovstvene folklore, izseljenske književnosti, zamejske književnosti in književnosti v šoli.

Kot je poudarila Žbogarjeva, skušata simpozij in zbornik, ki bo izšel ob simpoziju, vzpostaviti prostor za kritični pretres dosedanjega dela na teh področjih. Obenem skušata ponuditi možnost načrtovanja novih raziskav, ki bodo literarni vedi in jezikoslovju bodisi utrdile in, kjer je to potrebno, tudi redefinirale ključne koncepte v zvezi z recepcijo slovenske književnosti.

V sklopu spremljevalnega programa si bodo udeleženci simpozija lahko ogledali gledališko predstavo Nora Gregor - skriti kontinent spomina avtorice in režiserke Nede Rusjan Bric v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG). Predstava, ki povzema življenjsko zgodbo igralke Gregorjeve, je nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica, SMG, Gledališča iz Gradca (Schauspielhaus Graz) in Il Rossetti - Stalnega gledališča Furlanije - Julijske krajine iz Trsta.

Poleg tega bodo v avli univerze odprli razstavo, posvečeno znanstvenemu, raziskovalnemu in strokovnemu delu letos preminule literarne zgodovinarke in zaslužne profesorice Univerze v Ljubljani Helge Glušič.

33. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja
33. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja