Na uvodnem srečanju 46. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu so govorili Aljosa Curavić, Zlatko Kraljić, Stanislava Repar, Kingsley Anazor Madueke, Lidija Dimkovska in Janez Fajfar. Srečanje poteka med 7. in 10. majem. Foto: BoBo
Na uvodnem srečanju 46. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu so govorili Aljosa Curavić, Zlatko Kraljić, Stanislava Repar, Kingsley Anazor Madueke, Lidija Dimkovska in Janez Fajfar. Srečanje poteka med 7. in 10. majem. Foto: BoBo
Pierre Lemaitre
Pierre Lemaitre je lani Goncourtovo nagrado, najvišje francosko literarno priznanje, dobil za roman Au revoir la-haut, zgodbo o dveh veteranih prve svetovne vojne, ki imata težave s ponovnim vključevanjem v družbo. Foto: EPA
Srečanja, ki bo posvečeno 100. obletnici prve svetovne vojne, ob njem pa bo prvič potekal tudi festival literature za mir Obrazi miru, se bo udeležilo približno 90 avtorjev iz okoli 40 centrov PEN oziroma držav. Foto: BoBo

Letos je posvečeno 100. obletnici prve svetovne vojne, udeležilo pa se ga bo približno 90 avtorjev iz okoli 40 centrov PEN oziroma držav. Udeležence 46. mednarodnega blejskega srečanja PEN je na Brdu pri Kranju sprejel tudi minister za kulturo Uroš Grilc, ki se je navezal tudi na osrednje posvetilo letošnjega srečanja. Prva svetovna vojna je po besedah ministra za kulturo ena najjasnejših in hkrati najgrozovitejših ilustracij tega, kam lahko pripelje človeka obsedenost z mejami, razlikami in delitvami.
"Organizacija PEN je bila ustanovljena, ker je v povojnem svetu, ki ga je opustošil pohlep držav in njihovih vojska, želela predstavljati branik združenega kraljestva človečnosti, ki ne glede na meje nacionalnih držav obstaja na osvobojenem ozemlju književnosti," je poudaril minister ter se organizaciji PEN zahvalil za vso podporo pisateljem, ki pogosto ustvarjajo v nevarnih razmerah, in za trud za omogočanje prepotrebne varnosti, ki si jo kot ljudje zaslužijo, in ki jim je prav zaradi njihove izjemnosti pogosto krnjena.

Po današnjem uvodnem dogodku se bo dogajanje zares začelo v četrtek, ko bosta potekali tudi tradicionalni okrogli mizi. Letos bosta pogovora z naslovoma Zbogom orožje? - prva svetovna vojna skozi oči literatov ter Živimo v vojni ali v miru? - kulturne in politične posledice velike vojne posvečena prvi svetovni vojni.

Drugo okroglo mizo pripravlja Odbor za mir, ki se bo sestal v petek. Kot je pojasnil predsednik Odbora pisateljev za mir mednarodnega PEN-a Tone Peršak, bosta sestanek odbora in njihova okrogla miza posvečena razmisleku o novih strategijah, ki bi jih odbor v prihodnje lahko uporabljal pri svojih poskusih pomirjanja konfliktnih žarišč, saj se je svet od takrat, ko je bil odbor ustanovljen, precej spremenil.

Namen blejskega srečanja pisateljev pa ostaja enak kot vselej - srečevanje predstavnikov raznih centrov PEN ter pogovori, kako sobivati v toleranci oziroma kako lahko k temu pripomore kultura oziroma literatura.

Gouncourtov nagrajenec v gosteh
Srečanje bo obiskal tudi prejemnik prestižne francoske Goncourtove nagrade za leto 2013 Pierre Lemaitre. Pisatelju bo ob obisku in slovenskem prevodu njegovega dela Au revoir la-hau (Na svidenje tam zgoraj) v četrtek posvečen literarni večer.

Program bo poleg srečanj ponudil še vrsto literarnih branj v več krajih po Sloveniji, v petek pa bodo predstavili tudi nagrajena dela ter podelili priznanja nagrajencem literarnega natečaja za osnovne šole Obrazi miru - Zbogom orožje.

V soboto pripravljajo še obisk doline Soče ter Kobarida in tamkajšnjega muzeja prve svetovne vojne.