Knjige
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
Mojca Kumerdej
Mojca Kumerdej je nagrade vesela, prav tako, da je tako kompleksen roman doživel izvrsten odmev tako pri strokovnem kot pri širšem občinstvu. Foto: Borut Zivulovic/Bobo
       Hitrost je seveda danes še toliko večja, vendar tudi danes mnogo dogodkov pravzaprav težko pojasnimo, saj imamo premalo podatkov. Včasih ne vemo, kdo so tisti, ki držijo niti v rokah in kakšni so njihovi interesi ter zlasti kakšne so povezave med njimi.       
 Mojca Kumerdej
Mojca Kumerdej
Pisateljici se je zdelo zgodovinsko obdobje, ki ga obravnava v romanu, zanimivo zato, ker se je v njem zgodilo ogromno prelomov v načinu razmišljanja in v dojemanju sveta tako na področju znanosti in umetnost kot vsakdanjega življenja. Foto: Beletrina
Mojca Kumerdej: Kronosova žetev
Kronosova žetev je roman o koncu 16. stoletja, ko je v notranjeavstrijskih deželah, torej na območju današnjega slovenskega prostora, v polnem razmahu boj za prevlado med protestantskimi deželnimi stanovi in katoliško habsburško oblastjo. Foto: Beletrina

Dodaj v

Kritiško sito v roke Mojce Kumerdej

Dobitnico so razglasili v okviru Slovenskih dnevov knjige
20. april 2017 ob 18:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Letošnje kritiško sito, nagrado za najboljšo knjigo preteklega leta po mnenju slovenskih literarnih kritikov, prejme Mojca Kumerdej za kompleksen zgodovinski roman Kronosova žetev.

Dobitnico nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov, so razglasili v sklopu Slovenskih dnevov knjige. Posebne utemeljitve niso podali, saj nagrajenca izberejo z glasovanjem.

V romanu, za katerega je Mojca Kumerdej letos prejela tudi nagrado Prešernovega sklada, obravnava dogajanje v notranjeavstrijskih deželah ob koncu 16. stoletja, ko je boj za prevlado med protestantskimi deželnimi stanovi in katoliško habsburško monarhijo dosegel vrhunec.

Kot je dejala nagrajenka, se ji je zgodovinsko obdobje, ki ga obravnava v romanu, zdelo zanimivo zato, ker se je v njem zgodilo ogromno prelomov v načinu razmišljanja in v dojemanju sveta tako na področju znanosti in umetnost kot vsakdanjega življenja. "Stvari so se za tisti čas zgodile s takšno hitrostjo, da so ljudje komajda sproti mislili o tem, kaj se jim dogaja in kakšne bodo posledice," je povedala. To pa je po njenih besedah nekaj, kar se ji zdi, da je mogoče primerjati s časom, v katerem živimo. "Hitrost je seveda danes še toliko večja, vendar tudi danes mnogo dogodkov pravzaprav težko pojasnimo, saj imamo premalo podatkov. Včasih ne vemo, kdo so tisti, ki držijo niti v rokah in kakšni so njihovi interesi ter zlasti kakšne so povezave med njimi," je še povedala.


Preberite tudi pogovor z Mojco Kumerdej:
Z umetnostjo stopim v polje, iz katerega izstopim drugačna


Nagrade je vesela, pravi, prav tako, da je roman, ki je zelo kompleksen, doživel izvrsten odmev tako pri strokovnem kot pri širšem občinstvu.


Vabljeni k branju recenzije romana.


Za letošnje kritiško sito so bili nominirane še Veronika Dintinjana z zbirko pesmi V suhem doku (LUD Literatura), Anja Golob s pesniško zbirko Didaskalije k dihanju (samozaložba) in Suzana Tratnik z zbirko kratkih zgodb Noben glas (Beletrina).

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kritiški forum, kar pomeni, da imajo možnost "pretresanja sita" vsi člani društva, ki ocenjujejo vse knjige, ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki prejme največ glasov kritiške žirije. Letos so v kritiškem forumu sedeli Tina Bilban, Matej Bogataj, Goran Dekleva, Leonora Flis, Ana Geršak, Aljaž Koprivnikar, Petra Koršič, Aljaž Krivec, Jasna Lasja, Tadej Meserko, Tanja Petrič, Mojca Pišek, Goran Potočnik Černe, Milan Vincetič, Ana Schnabl, Veronika Šoster in Jernej Županič.

Pred razglasitvijo nagrajenke je v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna potekal pogovor z nominirankama Mojco Kumerdej in Veroniko Dintinjana, Anja Golob in Suzana Tratnik pa se pogovora nista udeležili.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
alyn
# 21.04.2017 ob 11:38
a je to ženska nagrada?
ena nastja
# 21.04.2017 ob 11:50
@a je to ženska nagrada?

Po drugi fotki sodeč nagrada za gospe, ki se rade na prepihu fotkajo.
conchita
# 21.04.2017 ob 09:07
Zmagala je v strahoviti konkurenci!
Sicer pa: neprebavljivo pretenciozen, samovšečen, neberljiv dolgčas.
zakrajšek
# 21.04.2017 ob 09:26
Tina Bilban, Matej Bogataj, Goran Dekleva, Leonora Flis, Ana Geršak, Aljaž Koprivnikar, Petra Koršič, Aljaž Krivec, Jasna Lasja, Tadej Meserko, Tanja Petrič, Mojca Pišek, Goran Potočnik Černe, Milan Vincetič, Ana Schnabl, Veronika Šoster in Jernej Županič.

Le od kod se jemljejo vsi ti "kritiki"?
Kaj ko bi najprej ocenili njih?
Kazalo