Anthonyja Doerra je novica o nagradi dosegla, ko si je  v Parizu z družino privoščil sladoled. Foto: EPA
Anthonyja Doerra je novica o nagradi dosegla, ko si je v Parizu z družino privoščil sladoled. Foto: EPA

Delo, ki je avtorju prineslo že mesto med finalisti za Nacionalno ameriško literarno nagrado, je žirija opisala kot "domiseln in zapleten roman", napisan v kratkih, elegantnih poglavjih, ki raziskujejo človeško naravo in protislovno moč tehnologije.
Vse luči, ki jih ne moremo videti pripovedujejo zgodbo o oslepeli francoski deklici Marie-Laure LeBlanc, ki po nemški okupaciji Pariza z očetom pobegne v francosko pristaniško mestece Saint-Malo. Tja pa pot pripelje tudi nemškega fanta Wernerja Pfenniga, mladega radijskega genija, ki postane zasledovalec delovanja odporniškega gibanja. Nagrada je pisatelju, ki je v kategoriji za leposlovje premagal romane Laile Lalami (nominirana za roman The Moor's Account), Joyce Carol Oates (Lovely, Dark, Deep) in Richarda Forda (Let Me Be Frank With You), prinesla tudi 10.000 dolarjev (nekaj več kot 9.200 evrov).
Doerrov roman je za knjigo leta izbral tudi Amazon. Če upoštevamo lanski Amazonov izbor, ki je na vrh svojega seznama prav tako postavil roman, ki je pozneje prepričal tudi Pulitzerjevo žirijo - govorimo seveda o Liščku (The Goldfinch) avtorice Donne Tartt -, bi lahko ta postal zanimiva orientacija pri ugibanju nagrajencev.

Po sledeh Indijancev Mandani
Za pesniško zbirko Digest je Pulitzerjevo nagrado prejel Gregory Pardlo, za zgodovinsko delo pa so nagradili Elizabeth A. Fenn za kroniko plemena ameriških Indijancev Mandani iz Južne in Severne Dakote (Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People). Za najboljšo biografijo je nagrajen David I. Kertzer za knjigo The Pope and Mussolini: The Secret History of Pius XI and the Rise of Fascism in Europe, v katerih je na podlagi gradiva, ki ga je pregledal po nedavno odprtih vatikanskih arhivov, zapisal biografiji papeža Pija XI. in Mussolinija.
Za najboljšo dramo je nagrajen Stephen Adly Guirgis za Between Riverside and Crazy, za glasbeno delo pa Julia Wolfe za Anthracite Fields.