Orhan Pamuk. Foto: EPA
Orhan Pamuk. Foto: EPA
Letos je sejem posvečen azijski literaturi, gostja sejma pa je Indija. Foto: EPA

Organizatorji sejma so Turčijo za gostjo izbrali kljub opozorilom, da bi to lahko pripeljalo do nasprotovanj po tem, ko sta pred kratkim dva procesa sprožila polemike o svobodi izražanja v Turčiji. Nesoglasja bi lahko sprožila tudi dokončna odločitev organizatorjev, da leta 2009 kot gostjo sejma predstavijo Kitajsko, v tem primeru pa naj bi bila del osrednjega programa tudi problematika Tajvana in Tibeta.

Za promocijo turške kulture
Turškim založnikom se zdi takšna čast priložnost preusmeriti pozornost iz sodnih procesov na turško kulturno dediščino in 20.000 knjig, ki vsako leto izidejo v državi. "Upamo, da bo proces tranzicije hitrejši in morda leta 2008 ne bomo več govorili o tej problematiki", je povedal predsednik Zveze turških založnikov Hayati Bayrak. "Zagovarjamo svobodo izražanja", je še dodal Bayrak in pojasnil, da je mogoče knjige avtorjev, ki sta se znašla na sodišču, najti tudi na letošnji turški stojnici.

Pred kratkim je sodišče oprostilo obtožb pisateljico Elif Shafak, ki je bila obtožena razžalitve turške identitete v svojem delu The Bastard of Istanbul, v katerem se dotika tudi genocida Armencev na začetku 20. stoletja. V primeru obsodbe bi pisateljici grozile tri leta zaporne kazni. Pred tem pa je podobna obtožnica bremenila tudi slavnega romanopisca Orhana Pamuka, ker je o genocidu nad Armenci spregovoril v intervjuju za neki švicarski časopis, vendar pa je bil primer opuščen.