Vrhunec prireditve bo petek, ko bo 18 založb ponudilo knjige brez DDV-ja. Foto: RTV SLO
Vrhunec prireditve bo petek, ko bo 18 založb ponudilo knjige brez DDV-ja. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti
Minister za kulturo je spomnil, da za branje niso primerni samo dolgi zimski večeri. Foto: RTV SLO
Unescov svetovni dan knjige
Ko knjiga ne bi bila v ospredju le ob svetovnem dnevu knjige ... Foto: Unesco
Jani Kovačič
Skladbe Janija Kovačiča so prave male literarne mojstrovine. Foto: RTV SLO
William Shakespeare
23. aprila 1616 sta umrla William Shakespeare in Miguel de Cervantes Foto: EPA

Od danes pa do 22. aprila bo v ljubljanskem parku Zvezda potekala že enajsta izvedba predstavitve slovenske založniške dejavnosti, ki bo tokrat postregla s predstavitvijo ponudbe 66 slovenskih založb in bukvarn. Vrhunec prireditve ob svetovnem dnevu knjige, ki ga je Unesco "postavil" na 23. april, bo petek, dan brez DDV-ja za knjigo. Forum za kulturo in Strokovno združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije sta dala pobudo za akcijo, ki bi Slovencem pokazala, kako ugoden bi bil nakup knjig brez DDV-ja. Akcija namerava opozoriti na to, da je slovenska knjiga med najbolj obdavčenimi v Evropi.



Prvi gost: Vasko Simoniti
Slovenske dneve knjige je odprl nagovor ministra za kulturo Vaska Simonitija, v nadaljevanju pa so o knjigi in njenem položaju na Slovenskem spregovorili še ljubljanska županja Danica Simšič, predsednik Strokovnega združenja založnikov in knjigotržcev Slovenije Mitja Zupančič ter podpredsednik Društva slovenskih pisateljev in predsednik Bralne značke Slavko Pregl. Prvi dan praznika knjig so podelili še nagrado za najboljšo zgodbo, ki jo je prejek Tomaž Pavčnik za Velikanov čopič. Nastopili pa so še Maja Vidmar in Tminski madrigalisti.

Minister za kulturo je dejal, da je cilj njegove politike knjigo ohraniti kot enega osrednjih medijev, kar je ob obilici drugih medijev precejšen izziv. Kot težavo, ki je v Sloveniji povezana s knjigami, je Simoniti omenil, da je o knjigah vse manj refleksij in kritik, kar pa ni samo slovenska značilnost, ampak velja na primer tudi za sosednjo Italijo, kjer se zdi, kot da je literarna kritika kot v komi ali je sploh ni. O cenah knjig pa je dejal, da se morajo umiriti.

V petek še dodatni popust
Zupančič je opozoril, da bi bili vsi radi založniki, ki bi povrh vsega radi še izdajali vse vrste knjig, kot težave slovenskega založništva pa je omenil tudi slabo razvito knjigotrško mrežo, slabo medsebojno komuniciranje in nerazvito lobiranje, a je pozdravil gesto 18 večjih založb, ki so pristopile k ideji, da v petek knjige prodajajo brez 8,5-odstotnega DDV-ja.

Predsednik Bralne značke je sodelujočim na odprtju slovenskih dnevov knjige na srce položil, da v Bralni znački sodeluje okoli 140.000 mladih bralcev, za katere morajo odrasli poskrbeti, da bodo bralci ostali za vse življenej.

Slovenskih dnevov knjige, ki jih bo pospremila prodaja knjig z vsaj 10-odstotnim popustom, je širjenje navdušenja nad prebiranjem literature. Slovenski dnevi knjige so tako dogodek, ki naj bi tudi tistim, ki jih sicer pot nikoli ne zanese v knjigarno in knjižnico, vzbudil željo po sprehajanju med drobno potiskanimi vrsticami.

Glasba za dodatek
Vodja slovenskih dnevov knjige Andrej Morovič je napovedal, da bodo kulturni program v parku Zvezda popestrili še nastopi kantavtorjev Janija Kovačiča, Xenie Jus in Tomaža Pengova. Praznika slovenske knjige se bodo z več dogodki spomnili tudi drugod po Sloveniji. Zanimiv program pripravlja mariborski multimedijski center Kibla. V torek bodo v prostorih Kible predstavili knjigo New, oglaševalca Dragana Sakana. Ustanovitelj in direktor podjetja za nove ideje New Moment je v knjigi zbral zgodbe iz svoje 30-letne kariere, zapisal pa je tudi nekaj idej za prihodnost.

V Kibli tudi o drugih umetniških disciplinah
V sredo, 19. aprila, bo v Kibli na sporedu celovita predstavitev založniške, kulturne in producentske dejavnosti zavoda Maska, ki je eden od redkih akterjev v polju slovenske umetnosti, ki skrbi za razvoj sodobne scenske umetnosti in eksperimentalne uprizoritvene prakse. Četrtek bo posvečen multimedijski predstavitvi poezije Tomaža Čeliga, v petek pa bo pesnik in satirik Jernej Terseglav pripravil Večer grafomanij, na katerem bo v ospredju pogovor o njegovi poeziji, ki jo bo kmalu objavil v pesniški zbirki z naslovom Grafomanije. Zadnji dan slovenskih dni knjige, 22. aprila, pa bo v Kibli na sporedu veliki literarni maraton, na katerem bodo nastopili pesniki, pisatelji in aforisti iz vse Slovenije.

Vabila Društva slovenskih pisateljev
Načrtovanju posebnega programa se seveda ni moglo "izogniti" niti Društvo slovenskih pisateljev, ki je pravzaprav boter slovenskih dni knjige. Prvi dan dogajanja bo tako v prostorih Društva branje del dvajsetih članov DSP-ja, vsako opoldne pa bo na vrsti srečanje z avtorji mladinske literature. V goste prihaja tudi četica tujih literatov. Hrvaški književniki Jozefina Dautbegović, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Simo Mraović, Luko Paljetak, Robert Perišić se bodo v četrtek, 20. aprila, ob 20.00 predstavili v Rotovžu v Mariboru, dan zatem pa bodo ob 18.00 obiskali Društvo slovenskih pisateljev v Ljubljani.

Obletnica smrti dveh velikanov svetovne literature
Ob svetovnem dnevu knjig velja opozoriti tudi na dogajanje v Torinu. Temu italijanskemu mestu je namreč letos pripadel naziv svetovna knjižna prestolnica leta 2006. 23. aprila bodo torinske kavarne, trge, palače in druge zanimive javne prostore napolnile razprave o različnih vidikih literarnega ustvarjanja ter predstavitve književnih del in njihovih avtorjev. Unesco je svetovni dan literature postavil na datum, na katerega sta leta 1616 umrla William Shakespeare in Miguel de Cervantes.