Žirija je letos ocenjevala 130 romanov. Slovenska romaneskna produkcija leta 2014 je bila torej količinsko zelo velika, pa tudi sicer je bila po oceni predsednice žirije kakovostna. Foto: BoBo
Žirija je letos ocenjevala 130 romanov. Slovenska romaneskna produkcija leta 2014 je bila torej količinsko zelo velika, pa tudi sicer je bila po oceni predsednice žirije kakovostna. Foto: BoBo
false
Navdih za mešanje žanrov so bili Marinčičevi - vsaj v formalnem smislu - razsvetljenski romani, kakršne najdemo na primer pri Denisu Diderotu ali Laurenceu Sternu. Prek tega se delo v okviru svetovne književnosti vpenja v tradicijo novodobnega romana, katerega začetek večina literarnih zgodovinarjev umešča na prelom 17. in 18. stoletja. Foto: Založba Modrijan
Andrej E. Skubic: Samo pridi domov
V romanu Samo pridi domov se Andrej E. Skubic loteva zelo aktualne teme, ki pa v slovenski literaturi še ni bila deležna ustrezne obravnave: političnega tajkunstva in korupcije. Foto: Založba Modrijan
Pisateljica in prevajalka Veronika Simoniti je že v kratkih zgodbah, zbranih v zbirkah Zasukane štorije (2005) in Hudičev jezik (2011), pokazala izreden občutek za jezik, ki ga razume kot osrednje sredstvo ubesedovanja in s tem sooblikovanja posameznikovega sveta. Foto: Litera
Marko Sosič: Kratki roman o snegu in ljubezni
"Kratki roman o snegu in ljubezni ni kratek po obsegu niti ni tak zaradi časovne strnjenosti (od prehoda poletja v jesen do prehoda jeseni v zimo), temveč zaradi izjemne fabulativne in slogovne stesnitve - roman diha, kot diha najboljša kratka proza, ritmično, brez mašil, brez možnosti umika," so zapisali v založbi. Foto: Litera
Dušan Šarotar: Panorama
Prvoosebni pripovedovalec, pisateljev alter ego, se v Panorami poda na pot in išče ustvarjalni mir za pisanje. Pot ga vodi od Irske prek Belgije do Sarajeva, hkrati pa vedno globlje v lastno notranjost. Pisateljev glas se prepleta z glasovi njegovih prijateljev, sopotnikov, tujcev, emigrantov, iskalcev doma. Foto: Beletrina

Na nagrado torej upajo romani Po njihovih besedah Katarine Marinčič, Samo pridi domov Andreja E. Skubica, Kameno seme Veronike Simoniti, Kratki roman o snegu in ljubezni Marka Sosiča ter Panorama Dušana Šarotarja.

Brali so ...
Pet najizvirnejših slovenskih romanov z letnico izida 2014, ki se potegujejo za letošnjega kresnika, je izbrala žirija, v kateri so štirje literarni kritiki: Gabriela Babnik kot predsednica, ob njej pa še Igor Bratož, Tina Kozin in Aljoša Harlamov.

Letos brez "novih prišlekov"
Med omenjenimi avtorji je v izboru za nagrado prvič le Simonitijeva s svojim romanesknim prvencem. Sosič in Šarotar sta bila za kresnika že nominirana, Marinčičeva in Skubic pa sta ga tudi že dobila, Skubic celo dvakrat, povzema časopis Delo.

V romanu Po njihovih besedah (Modrijan) se prepletajo tri zgodbe, ki izhajajo iz treh avtobiografskih zapisov: arheologa Heinricha Schliemanna, pisca pustolovskih romanov Karla Maya ter v drugo polovico 20. stoletja postavljena zgodba vodje protiobveščevalne službe. Osnovni vezni element med pripovedmi je razmislek Marinčičeve o lažnivosti oziroma resnicoljubnosti avtobiografij. Marca letos je roman, ki je dobil tudi priznanje kritiško sito, zaživel z maratonskim branjem v prostorih Društva slovenskih pisateljev; več o njem pa v oddaji Pisave.

V romanu Samo pridi domov se Skubic loteva zelo aktualne teme, ki v slovenski literaturi še ni bila deležna ustrezne obravnave: političnega tajkunstva in korupcije. Čeprav v vrtincu dogodkov, ki se hkrati berejo kot kriminalka in drama, nenehno srečujemo mesta, ki so nam iz javnega življenja še kako znana, to ni roman na ključ; prav tako se ne spogleduje s političnim aktualizmom. Recenzijo Mateja Bogataja boste našli tukaj.

Roman Kameno seme (Litera) je nanizan skozi zgodbe več ljudi, domačinov in tujih turistov, ki se poleti znajdejo v imaginarnem kraju na nekem hrvaškem otoku. Če njihove usode še niso tako ali drugače prepletene, se to zgodi zdaj, ko jezna, z bolečino zaznamovana domačinka vrže kamen in sproži sosledje dogodkov.

Romaneskni prvenec Veronike Simoniti Kameno seme se začne z odprto rano, ki ostro zareže v že tako problematične odnose med liki in jih končno prisili v konfrontacijo, je o knjigi zapisala Ana Geršak; v njej vidi "občudovanja vreden, filigransko izdelan predmet, ki ga bolj občudujemo zaradi načina pripovedi kot zaradi zgodbe same".

Kratki roman o snegu in ljubezni (Litera) je roman o izgubljenih in znova najdenih bližinah v času nasilja. Nasilja ene družbene skupine nad drugo, toda vedno tudi nasilja, ki ni daleč od nas, temveč lahko nenadoma izbruhne v naši bližini, v naših najbližjih.

V Panorami (Beletrina) pisatelj išče mir in navdih za pisanje na počasnem potovanju po deževni in megleni irski obali, od tam odpotuje v Belgijo in prek Ljubljane v Sarajevo; predvsem pa ga pot vodi vedno globlje v pokrajine lastne notranjosti. Žanrsko je večplasten, lahko bi ga opredelili kot avtobiografijo, dnevnik, potopis ali roman toka zavesti, še najbolj pa ga označuje beseda potovanje. Zgodovina in sedanjost, bolečina brezdomstva in izzivi novih začetkov, vprašanje jezika kot resničnega doma, potovanje kot sinonim za hrepenenje ali pa kar življenje samo – vse to se je zlilo v Panoramo, roman resnične umetniške zrelosti. Več o njem pa v oddaji Pisave.

Tudi tokrat gremo na najčarobnejšo noč na Rožnik
Izbrana peterica se bo 23. junija srečala na ljubljanskem Rožniku, kjer bo žirija po uri in pol odločanja v Cankarjevi spominski sobi sporočila letošnjega dobitnika. Prireditev, s katero bo časopisna hiša Delo krajšala čas do razglasitve nagrajenca, bo režiral Andrej Stražišar. Nagrajenec bo prejel ček, vreden 5.000 evrov, in prižgal tradicionalni kres pred rožniško cerkvijo.

Ločiti pleve od zrnja
Žirija je letos ocenjevala 130 romanov. Slovenska romaneskna produkcija leta 2014 je bila torej količinsko zelo velika, pa tudi sicer je bila po oceni predsednice žirije kakovostna. Poleg velike količine dobrih knjig pa je bilo seveda opaziti tudi veliko nekakovostnih romanov, je priznala Babnikova za Delo.

Kresnik bo podeljen že petindvajsetič po vrsti. Lani ga je dobil Davorin Lenko za svoj literarni prvenec, roman Telesa v temi. Intervju z Lenkom boste našli tukaj.