Nagrado za ustvarjalnost, razvoj in prispevek h književnosti podeljujejo vsako drugo leto. Foto: EPA
Nagrado za ustvarjalnost, razvoj in prispevek h književnosti podeljujejo vsako drugo leto. Foto: EPA
Prvo mednarodno nagrado man booker je leta 2005 prejel albanski pisatelj Ismail Kadare.
Prvo mednarodno nagrado man booker je leta 2005 prejel albanski pisatelj Ismail Kadare. Foto: EPA

Mednarodnega bookerja podeljujejo na dve leti avtorju katere koli narodnosti, ki bodisi piše v angleškem jeziku bodisi so njegova dela pogosto prevajana v ta jezik. Priznanje ni namenjeno eni sami knjigi, ampak z njim prepoznajo avtorjevo kontinuirano ustvarjalnost, razvoj in njegov celoten prispevek k literaturi. Poleg prestiža prinaša priznanje, ki so ga ob glavnem bookerju uvedli leta 2005, še 60.000 funtov (dobrih 81.000 evrov) denarne nagrade.
Med deset nominirancev so se uvrstili pisateljice oziroma pisatelji Cesar Aira (Argentina), Hoda Barakat (Libanon), Maryse Conde (Guadeloupe), Mia Couto (Mozambik), Amitav Ghosh (Indija), Fanny Howe (ZDA), Ibrahim al-Koni (Libija), Laszlo Krasznahorkai (Madžarska), Alain Mabanckou (Republika Kongo) in Marlene van Niekerk (Južna Afrika).
Za roman se ni bati
Vsi nominiranci, ki jih je predsednica žirije Marina Warner razglasila na Univerzi v Cape Townu, se za prestižno priznanje potegujejo prvič. Zmagovalca bodo razglasili 19. maja v Londonu, še poroča BBC. "Letošnje branje je bilo poživljajoče, segli smo po vsem svetu in vstopili v vizije pisateljev, ki ponujajo izjemen razpon izkušenj," je dejala predsednica žirije. "Leposlovje nam veča svet in širi naše razumevanje in sočutje. Roman je danes v dobri formi - kot polje poizvedovanja, sodišče zgodovine, zemljevid srca, sonda duše, spodbuda misli, vodnjak užitka in laboratorij jezika. Zares smo bližje drevesu znanja," je še dejala.
Pred dvema letoma je nagrado prejela Američanka Lydia Davis, predtem Američan Philip Roth, pred njima pa so slavili še Kanadčanka Alice Munro (2009), Nigerijec Chinua Achebe (2007) in Albanec Ismail Kadare, dobitnik prvega mednarodnega bookerja. Daljšo tradicijo ima tradicionalna bookerjeva nagrada za leposlovje, ki jo podeljujejo od leta 1968, a se zanjo potegujejo samo pisatelji in pisateljice iz držav Commonwealtha, Irske in Zimbabveja.