Ena izmed ilustracij iz Najboljšega medveda na svetu. Na njej sta Pu in njegov novi prijatelj. Foto: Egmont Publishing
Ena izmed ilustracij iz Najboljšega medveda na svetu. Na njej sta Pu in njegov novi prijatelj. Foto: Egmont Publishing
"Nekateri ljudje se pogovarjajo z živalmi. Ampak le redkokdo jih posluša, v tem je težava." To je le ena izmed Pujevih lakoničnih modrosti. Foto: Reuters
"Resnične" živali, ki so navdihnile Milnejeve zgodbe o tovarištvu, strpnosti in lepoti otroških let. Foto: AP

Brian Sibley se je za novi lik odločil na podlagi fotografije, na kateri se Milnejev sin Christopher Robin igra s plišastim medvedkom in pingvinom.

Prav medvedek s fotografije, ki ga je Christopherjeva mati Daphne Milne kupila v trgovini Harrods, je pisatelja napeljal na idejo za lik medvedka Puja. V znameniti londonski veleblagovnici naj bi bile kupljene tudi plišaste igrače, ki v zgodbah nastopajo ob glavnem junaku - Sivček, Kengi, Ru in Tiger ter novi junak Pingvin, poročajo britanski mediji.

Najboljši medved na vsem svetu
Sibley je eden izmed štirih avtorjev, ki so jih povabili k pisanju zgodb za novo avtorizirano zbirko dogodivščin o medvedku Puju z angleškim naslovom The Best Bear In All the World. Kot ilustrator je bil k projektu povabljen Mark Burgess. Avtorju se je na podlagi fotografije zdelo verjetno, da bi se Pu lahko v Stoletnem gozdu v zimskem času družil s Pingvinom, če sta med njegovimi prijatelji že tiger in kenguru. Tako je za projekt prispeval zgodbo Winter (Zima).

Preproste zgodbice zgolj na prvi pogled
Pisatelj, ki Puja obožuje že od otroštva, je povedal, da je bil nad tem, da bo o junaku napisal svojo zgodbo, navdušen, hkrati pa ga je ideja plašila. Na začetku je namreč imel občutek, da se bo zlahka spopadel z lahkotnim Milnejevim načinom pisanja. Na videz gre za lahkotne otroške prigode, ki vključujejo male nezgode ali nerazumevanja med junaki, kar pa Pujeve zgodbe dela zgodovinske, je po besedah Sibleyja to, da so grajene na dveh ključnih premisah: "Mladi bralec vselej razume, kaj se v resnici dogaja, še preden to ugotovijo Pu in prijatelji, odrasli bralec pa med branjem ugotovi, da so ti liki pod kožuščki in perjem podobni njihovim bližnjim."

Čim bolj zvesti izvirnim ilustracijam
V zbirki The Best Bear In All the World bodo poleg Sibleyjeve zgodbe oktobra pri založbi Egmont izšla še dela Paula Brighta, Kate Saunders in Jeanne Willis. Ilustrator Burgess je povedal, da se je pri risanju prigod navdihoval pri delu ilustratorja Ernesta Howarda Sheparda, ki je ilustriral Milnejeva dela. Posebej je užival v tem, da je lahko sam ustvaril nov lik Pingvina, kar mu je pomagalo stopiti iz Shepardove sence. Želi si, da bi Pingvin nastopil še v kateri zgodbi o Puju.

Medo, ki je vedel, da se da vsako težavo rešiti z medom
Prikupni, sladkosnedi medvedek Pu se je kot lik prvič pojavil v Milnejevi pesmi Punch leta 1923, nato pa v zbirki pesmi z angleškim naslovom When We Were Very Young, ki je izšla leto pozneje. Svojo prvo zbirko zgodb je Medvedek Pu dobil leta 1926; knjižica je v hipu postala uspešnica. Milne je nato izdal še zbirko z angleškim naslovom Hiša na Pujevem oglu (1928), Pu pa se je kot lik pojavil tudi v zbirki pesmi z angleškim naslovom Now We Are Six (1927). Prva avtorizirana zbirka Pujevih dogodivščin, ki so jih podpisali drugi avtorji, je bila Poletje v stoletni hosti iz leta 2009.