Knjige, za nekatere tržno blago, za druge neprecenljive. Foto: Amazon
Knjige, za nekatere tržno blago, za druge neprecenljive. Foto: Amazon

Kot pojasnjujejo, je določilo o enotni ceni knjige instrument, "ki omogoča pestrost, kakovost in vitalnost knjižnega trga, s tem pa tudi dolgoročno stabilnost in ekonomsko učinkovitost". Skladno z njim je založnik dolžan pred dnevom začetka prodaje določiti knjigi enotno ceno in jo označiti po določbah zakona, ki ureja obvezni izvod publikacij, ter s tem v obliki prijave seznaniti Javno agencijo za knjigo Republike Slovenije. Enotna cena nato velja najmanj 12 mesecev od začetka prodaje.

Kot še piše v osnutku, založnik sme določiti različno ceno za posamezen naslov samo, če je to objektivno upravičeno zaradi vezave, časa izdaje ali obveznosti kupca do članstva v knjižnem klubu.

Ministrstvo: Koristi za vse
Na ta način želijo onemogočiti predvsem nelojalno konkurenco nakupovalnih centrov in velikih tujih spletnih trgovcev. Avtorjem naj bi tako olajšali ustvarjanje bolj založniško tveganih projektov, založnikom pa omogočili dolgoročnejši produkcijski ciklus in več raznovrstnih novih naslovov. Največjo korist naj bi, tako ministrstvo, imeli knjigotržci, pa tudi bralci lahko pričakujejo v povprečju nižje cene knjig.

Javna razprava o osnutku zakona o knjigi bo potekala do 5. septembra 2013.