V slovenskih knjižnicah s prijetnimi kotički skrbijo tudi za bralno kulturo najmlajših. Foto: BoBo
V slovenskih knjižnicah s prijetnimi kotički skrbijo tudi za bralno kulturo najmlajših. Foto: BoBo
Boris Cavazza
Biografija velikana slovenskih odrov in filma Borisa Cavazze se že tri leta drži pri vrhu najbolj izposojanih knjig. Foto: Študentska založba


Med najbolj izposojenimi knjigami v slovenskih splošnih knjižnicah v juliju sta pri vrhu izposojenosti ljubezenska romana avtorice Kathleen E. Woodiwiss Vreden ljubezni in Pepel v vetru. Romana pokojne ameriške avtorice zasedata drugo in tretje mesto, saj je bila najbolj "vroča" knjiga po skupnih podatkih šestinšestdesetih slovenskih splošnih knjižnic v juliju priročnik za voznike Varna vožnja.

Četrta najbolj izposojena knjiga preteklega meseca je uspešnica Dana Browna Inferno. Zadnji roman avtorja Da Vincijeve šifre, Ledene prevare, Angelov in demonov ... je že dlje časa vsak mesec na vrhu najbolj izposojenih knjig, zato tudi ne preseneča to, da je prav roman Inferno trenutno najbolj izposojani roman letos.
Poleti namesto šolskih knjig Harry Potter
Z junijskega prvega mesta je na peto mesto julija zdrsnila uspešnica Zguba: dnevnik, ameriške pisateljice otroških knjig Rachel Renee Russell. Sledi ji ljubezenski roman ameriške pisateljice Sandre Brown Nebeška vročica.

Sedmerico zaokroža druga izmed sedmih knjig J. K. Rowling o mladem čarovniku Harryju Potterju, Dvorana skrivnosti. Med petindvajseterico najbolj izposojenih v juliju pa sta tudi Kamen modrosti in Jetnik iz Azkabana, ki spadata v isto serijo. Med bolj branimi v juniju sta še ženski roman Spominčice in ljubezenski roman Tudi princi na belem konju razočarajo, oba španske avtorice Megan Maxwell, ter še tretja knjiga Woodiwissove Shanna.

Med svetovno elito, ki se najbolj izposoja v slovenskih knjižnicah, vendarle najdemo nekaj domačega: roman Dese Muck Panika ter delo Vesne Milek, biografski roman Cavazza. Prav ta je bila po podatkih šestinšestdesetih splošnih slovenskih knjižnic tudi najbolj izposojena knjiga lanskega leta.

V letu 2014 je do zdaj največjo priljubljenost v slovenskih knjižnicah med leposlovje poleg Brownovega Inferna požel roman ameriškega pisca afganistanskega rodu Khaleda Hosseinija In v gorah odzvanja, ki govori o življenju v Afganistanu. Sledi pa mu razvpiti erotični roman E. L. James Petdeset odtenkov sive.

V Ljubljani in Mariboru popularna Woodiwissova
Med leposlovjem so bile julija v ljubljanski mestni knjižnici največkrat izposojene Vreden ljubezni ter Pepel v vetru Kathleen E. Woodiwiss, Tisoč veličastnih sonc ter In v gorah odzvanja Khaleda Hosseinia, Brownov Inferno ter ženski roman Nihče ni kot ti Anne Casanovas.

V mariborski knjižnici so bili pretekli mesec podobno kot v celotni Sloveniji najbolj izposojeni romana Woodiwissove in uspešnica Dana Browna. Poleg omenjenih del pa so še bolj izposojeni Ko se boš prebudila Maureen McCarthy, Dvorana skrivnosti, Mansfield Park Jane Austen, Kačji pastir v jantarju Diane Ga, Nebeška vročica Sandre Brown ...

V Kopru julija Viharno nebo
Največkrat izposojena v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper je bila znanstvenofantastična saga za mladino Viharno nebo britanskega avtorja Chrisa Woodinga. Sledi Tudi princi na belem konju razočarajo ter Ostani z menoj, ki je delo španske pisateljice Noelie Amarillo. Med največkrat izposojenimi v Kopru pretekli mesec so še Zguba: dnevnik, Ko se boš prebudila ter Skrivnost zapuščenega vrta, kriminalni roman Tess Gerritsen.