Mate Dolenc je nagrado Desetnica prejel že drugič. Prvič so mu jo podelili za roman Leteča ladja leta 2004. Foto: BoBo
Mate Dolenc je nagrado Desetnica prejel že drugič. Prvič so mu jo podelili za roman Leteča ladja leta 2004. Foto: BoBo
Mate Dolenc
Mate Dolenc se je tudi v tej knjigi za literarni prostor svojega dela izbral neimenovan otok v Jadranskem morju. Na njem živijo domačini, opremljeni s potrpežljivostjo in modrostjo v ritmu časa, kot jim ga narekuje narava. Poleti se domačinom že nekaj let zapored pridruži enajstletni deček Sičič. Njegovi starši ga zaupajo staremu mornarju Siču, da skrbi zanj do jeseni, ko se bo spet začela šola. Foto: BoBo
Desetnica za Mateta Dolenca

ki jo za najboljše slovensko otroško ali mladinsko književno delo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, je letos prejel Mate Dolenc za roman Mali princ z otoka.

Žirijo je med drugim prepričal živ jezik, obogaten z narečnimi izrazi, kar mu daje pristnost. "Vrednost pa delu dajejo tudi preprosti odgovori starega Siča na otroška vprašanja o zapletenih rečeh: o Bogu, spolnosti, smrti, dvoličnosti. Jasnost odgovora pa vseeno pusti mlademu človeku prostor za določeno skepso, premislek in primerjavo," piše v obrazložitvi.

Roman je izšel pri založbi Didakta in je že pred tem prejel znak kakovosti zlata hruška, ki ga vse od leta 2004 podeljuje Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki deluje v okviru Mestne knjižnice Ljubljana. Mate Dolenc je nagrado desetnica prejel že drugič. Prvič so mu jo podelili za roman Leteča ladja leta 2004, kar pomeni, da velja za prvega prejemnika pričujoče nagrade. In zadnjega.

Nazaj na morje
Podobno kot v Leteči ladji nas tudi v Malem princu z otoka odpelje na morje, med ribiče. Tokrat je dogajanje prestavil na samoten otok, kjer se življenje dogaja, kakor da bi prišlo z drugega planeta. Na njem se poleg domačinov, ribičev in obmejne policije znajdejo še zagrizena veganka, kup čeških turistov, ki niso vselej najbolj prijetni in seveda mali Sičič in Sič, ki bi lahko bil njegov ded. Ravno pravšnja zmes naivnosti, idilike in humorja.

Za letošnjo desetnico, ki jo podelijo za delo, izdano v zadnjih treh letih, je bilo nominiranih deset avtorjev – poleg nagrajenca še Nataša Konc Lorenzutti (Enajstnik), Andrej Predin (Mica pri babici), Slavko Pregl (O zmaju, ki je želel biti kralj), Andrej Rozman (Bober), Barbara Simoniti (Močvirniki: zgodbe iz Zelene Dobrave), Lucija Stepančič (Anton!), Bina Štampe Žmavc (Barka zvezd), Vladimir P. Štefanec (Sem punk čarovnica, debela lezbijka in ne maram vampov) in Dim Zupan (Tinček in tri zlate ribice).

O nominiranih delih oziroma avtorjih je odločala žirija v sestavi Borut Gombač, Vinko Möderndorfer (kot lanski dobitnik nagrade), Janja Vidmar, Klarisa Jovanović in Polonca Kovač (predsednica žirije).

Desetnica za Mateta Dolenca