Žirija se je odločila, da nagrado 3.100 evrov bruto, katere pokrovitelj je založba Izolit, podeli Moškričevi in njenemu delu Stvar (družba Piano). Foto: NN
Žirija se je odločila, da nagrado 3.100 evrov bruto, katere pokrovitelj je založba Izolit, podeli Moškričevi in njenemu delu Stvar (družba Piano). Foto: NN

Oboje, realistični vzorec pisanja in dodajanje fantastičnih elementov, se v avtoričinem opusu zlije v nedeljivo celoto ravno v književnem delu Stvar.

Iz utemeljitve žirije
Andrej Rozman Roza: Kako je Oskar postal detektiv
Do zdaj so desetnico dobili Mate Dolenc za Letečo ladjo (2004), Slavko Pregl za Usodni telefon (2005), Janja Vidmar za knjigo Zoo (2006), Bina Štampe Žmavc za Živo hišo (2007) in Andrej Rozman Roza za knjigo Kako je Oskar postal detektiv (2008). Foto: Emka
Nagrada za mladinsko literaturo

Pisateljica je žirijo, sestavljali so jo Polona Glavan, Vida Mokrin Pauer, Maja Novak, Bina Štampe Žmavc in predsednik Marko Kravos, prepričala s pripovedjo Stvar o prijateljstvu, ki je v sodobnem svetu "gotovo premalo cenjena vrednota".

Zgodbo je ilustrirala avtoričina nečakinja Živa Moškrič, gre pa nekako tako: Šestošolec Dan, zelo osamljen deček, najde Stvar, ta je videti kot kamen, skozi zgodbo pa se razkrije, da gre za bitje iz vesolja, ki izpolni svoje poslanstvo na Zemlji s tem, da Dana zbliža s prijatelji. Čeprav se Stvar, njeno pravo ime je Talalalej, samo za kratek čas vplete v Danovo življenje, za vselej prežene njegovo osamljenost.

Preplet fantastike in realistike
"Romani Marjane Moškrič so pisani iz resničnostne perspektive, v fantastičnih pripovedih in poetičnih pravljicah pa je uporabljena pravljična perspektiva. Oboje, realistični vzorec pisanja in dodajanje fantastičnih elementov, se v avtoričinem opusu zlije v nedeljivo celoto ravno v književnem delu Stvar. Stvar namreč ni le kamen, ki ga najde Dan, Stvar je simbol za vesoljni red, za odnos do življenja," je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija. Pozitiven odnos glavnega literarnega lika do njegove okolice in pozitivna spoznanja o življenju, ki jih literarno delo izžareva, so dragocenost v sodobnem svetu, še meni žirija.

Opus mladinskih del
Moškričeva, rojena leta 1958, je do zdaj izdala naslednja mladinska dela: Čadavec, mladinski realistični roman v pismih, v katerem je temeljni motiv iskanje identitete. Potovanje v nekoč je fantastična pripoved, ki upoveduje vsakdanjost, Ledene magnolije, za katere je avtorica prejela nagrado večernico s področja mladinske književnosti, pa je mladinski socialno-psihološki roman, v katerem se razkriva spolna zloraba v družini, ki navzven deluje zelo ubrano.

Pravljica o belem in črnem je poetična avtorska slikanica o črnem, ki je nekaj vedelo, in belem, ki je čutilo. Iz njune ljubezni nastanejo barve, te dobijo simbolni pomen. Sledi fantastična pripoved Stvar in pravljica O sivem mestu in črni roži. Leta 2005 je Marjana Moškrič izdala tudi roman za odrasle z naslovom Samo jesen.

Deset finalistov
Letos so se za nagrado, ki jo je pisateljsko društvo podelilo šestič, potegovali še Evald Flisar s knjigo Pikpokec postane svetovni prvak, Goran Gluvić s knjigo Čudovita igra nogomet, Borut Gombač s knjigo Nekdo iz smetnjaka, Aksinja Kermauner z Orionovim mečem, Tatjana Kokalj z delom Zajec Emil, Slavko Pregl s knjigo Dva majhna velika ribiča, Andrej Rozman Roza z delom Uganke: 100+1, Janja Vidmar s knjigo Angie ter Dim Zupan z delom Hektor in mala šola: Zgodba nekega Hektorja.

L. Š.

Oboje, realistični vzorec pisanja in dodajanje fantastičnih elementov, se v avtoričinem opusu zlije v nedeljivo celoto ravno v književnem delu Stvar.

Iz utemeljitve žirije
Nagrada za mladinsko literaturo