Knjige
Boris Pahor
Bistveno vprašanje, ki se pojavlja v Pahorjevih knjigah, od zbirke spisov v medvojnih izkušnjah iz leta 1948, je svoboda. Foto: MMC RTV SLO
Boris Pahor: Nekropola
Pahor je v tujini verjetno najbolj priznan slovenski pisatelj. Njegova Nekropola je med drugim predlani prejela ugledno nagrado premio Napoli za najboljši tuji roman, izdan v Italiji. Foto: Emka
VIDEO
Avstrija odlikovala Boris...

Dodaj v

Najvišja avstrijska čast za Borisa Pahorja

Častni križec Republike Avstrije
26. april 2010 ob 12:24,
zadnji poseg: 26. april 2010 ob 21:47
Dunaj

Pisatelja Borisa Pahorja so na ministrstvu za pouk, umetnost in kulturo na Dunaju odlikovali s častnim križcem za znanost in umetnost Republike Avstrije.

Za odlikovanje je pisatelja predlagala založba Mohorjeva družba iz Celovca, pri kateri je v nemškem prevodu izšlo pet njegovih romanov. Pahor je tako za življenjsko delo nagrajen z najvišjim odlikovanjem, ki ga Avstrija sploh lahko podeli tujemu državljanu.

V romanih, ki so jih v nemškem prevodu pred mesecem dni izdali pri založbi, avtor obravnava tudi slovensko narodno skupnost v Avstriji, ki je v marsičem doživela podobno usodo kakor slovenska manjšina v Italiji.

Na podelitvi častnega križca sta imela slavnostna govora nekdanji avstrijski minister za znanost Caspar Einem in pisatelj Lev Detela. V slovenskem kulturnem centru Korotan na Dunaju je sledil še častni sprejem.

V nemščino sta zajetno peterico knjižnih del - Im Labyrinth (V labirintu), Villa am See (Vila ob jezeru), Die Verdunkelung (Zatemnitev), Geheime Sprachgeschenke (Parnik trobi nji) in Nomaden ohne Oase (Nomadi brez oaze) - prevedla Urška P. Černe in Matthias Göritz.

Življenjska naloga: ozaveščanje o fašizmu
Pahor se zaveda, da ima nemški jezik na področju srednje in severne Evrope še vedno vlogo osrednjega kulturnega jezika. Nemški bralci bodo prek petih prevodov bolje spoznali bistvo njegovega tragičnega otroštva v času fašizma in okupacije Ljubljane. Sam svoje poslanstvo vidi v pisanju in pričevanju o fašizmu, ki se je simbolično začelo s požigom slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920.

Čeprav se je nemški nacionalsocializem porodil iz italijanskega fašizma, Pahor meni, da Italijani, Nemci in Slovenci ne poznajo dobro genocidnih zločinov, ki jih je povzročala fašistična ideologija. Pahor stavi predvsem na izobraževanje in ozaveščanje mladih pri pouku zgodovine. Prepričan je, da bi moralo v zgodovinskem učbeniku temi fašizma namesto dveh skopih vrstic pripadati celo poglavje, kar je poudaril tudi prejšnji teden na literarnem popoldnevu v Ljubljani.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
at
# 26.04.2010 ob 18:46
izjemen clovek...
petmat
# 27.04.2010 ob 05:09
Matr ste eni zahojeni ! Še novico o avstrijskem odlikovanju največjemu živečemu Slovencu izrabljate za izražanje svojih bedarij.

Gospod Boris Pahor iskrene čestitke in veliko Hvala za vašo kleno držo!
Jožef Beujs +
# 26.04.2010 ob 15:13
Ponos :)
deznik
# 27.04.2010 ob 09:25
petmat :ne izražamo svojih bedarij, ampak zgroženost nad slovensko in ljubljansko oblastjo, ki tako velikemu človeku nista zmožni pogledat v oči
deznik
# 26.04.2010 ob 19:03
V Sloveniji bi bli tako radi napredni, pa vendar smo tako daleč za Evropo, mi pač podelujemo priznanja ljudem, ki so druge ljudi metali v brezna in jame, imamo pač drugačne vrednote. ali pa nimamo več okusa?!
aceb
# 26.04.2010 ob 16:08
kdaj bosta dobila avstrijsko odlikovanje stanovnik in keršovanova
aceb
# 26.04.2010 ob 16:08
kdaj bosta dobila avstrijsko odlikovanje stanovnik in keršovanova
LjuticaBogdan
# 27.04.2010 ob 21:55
Konja jaše kraljeviču Marko ...
Mateo
# 27.04.2010 ob 10:49
Ponosni na tako izjemnega, pokončnega Slovenca.

Žal se slovenska postkomunistična levica s Kučanom na čelu ne zmore iskreno veseliti tega priznanja, saj je bil on proti vsem totalitarizmom - nacizmu in komunizmu - in še danes trdno stoji za tem.
To je pokazal tudi tako, da je zavrnil možnost, da bi nagrado prejel z Janezom Stanovnikom in Nušo Kerševan vred.
Tadejstein
# 26.04.2010 ob 21:35
pri nas pa podeljujejo priznanja takemu govedu kot so stanonik, ertl, itd.....
Kazalo