Boris Pahor je sam preživel koncentracijska taborišča. Po aretaciji leta 1944 so ga poslali v taborišča Dachau, Natzweiler-Struthof in Bergen-Belsen. Foto: MMC RTV SLO
Boris Pahor je sam preživel koncentracijska taborišča. Po aretaciji leta 1944 so ga poslali v taborišča Dachau, Natzweiler-Struthof in Bergen-Belsen. Foto: MMC RTV SLO
Boris Pahor: Nekropola
Boris Pahor prejme golobico miru za svoje delo Nekropola. Foto: www.svetknjige.si

Priznanje je tržaški avtor, ki so ga v utemeljitvi označili za "zgled poštenosti in nadarjenosti", prejel za svojo knjigo Nekropola. V utemeljitvi so zapisali še, da je nagrado prejel pisatelj, ki je v ponos tako tržaški kot tudi italijanski, evropski in svetovni literaturi. Ob prevzemu nagrade je Pahor po poročanju časopisa Il Piccolo povedal, da vidijo Slovenci, ki živijo na območju Furlanije-Julijske krajine, v tej nagradi poklon jeziku, v katerem je bila knjiga napisana, in sicer slovenščini, ki v 'temnem obdobju' ni bila zgolj prepovedana, temveč so jo četrtino stoletja spremljala nasprotujoča čustva in obrekovanja.

O nesmiselnih grozotah nacističnih taborišč
Tako kot v zbirki novel Mesto v zalivu ter romanih, kot sta Nomadi brez oaze in Spopad s pomladjo, tudi v Nekropoli pisatelj obravnava grozote nacističnih taborišč, ki jih je preživel tudi sam. Čeprav je bilo o grozotah med drugo svetovno vojno napisanih že nemalo knjig, Nekropola vseeno ponovno pretrese bralca, ki sledi avtorju pri njegovi vrnitvi v taborišče, obisk katerega prikliče številne neprijetne spomine.

Letošnji žiriji mednarodne literarne nagrade Viareggio Vers je predsedovala Rosanna Bettarini, nagrade pa so podelili še Francesci Sanvitale, Miguelu Gotorju in Eugeniu De Signoribusu.

M. K.