Vlada je v načrt razvojnih programov 2018-21 uvrstila nakup skladišča na Leskoškovi cesti 12 v Ljubljani za Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK). Foto: BoBo
Vlada je v načrt razvojnih programov 2018-21 uvrstila nakup skladišča na Leskoškovi cesti 12 v Ljubljani za Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK). Foto: BoBo
Trezor NUK-a
Ministrstvo za kulturo bo zagotovilo 233.339 evrov, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 399.317 evrov in NUK 5.160 evrov. Foto: NUK

Konec tega meseca se izteče najemna pogodba, vlada pa je te dni v svoj načrt razvojnih programov 2018–21 uvrstila tudi nakup skladišča za knjižnico. NUK je sicer že pred časom začel dejavnosti za nakup skladišča, pri čemer je ocenjena vrednost projekta približno 638.000 evrov.

Ocenjena skupna investicijska vrednost znaša 637.817 evrov, od tega bo ministrstvo za kulturo zagotovilo 233.339 evrov, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 399.317 evrov in NUK 5.160 evrov.


Skrb za slovensko pisno kulturno dediščino

Potreba po skladiščnih prostorih izhaja iz obveznosti te institucije, ki jih v povezavi z ohranjanjem slovenske pisne kulturne dediščine neposredno nalaga nacionalna zakonodaja.

Cilj naložbe je zagotoviti skladiščne prostore za NUK na obstoječi lokaciji tako, da postane njihova lastnica država, upravljavka pa knjižnica.

Skladišče na površini 400 kvadratnih metrov
Z urada vlade za komuniciranje so po torkovi seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve sporočili, da je predmet naložbe nakup skladiščnih prostorov za hranjenje nacionalno pomembnega knjižničnega gradiva za NUK v skupni površini 400 kvadratnih metrov na Leskoškovi cesti.

V teh skladiščnih prostorih so že zagotovljeni vsi potrebni pogoji za trajno skladiščenje knjižničnega gradiva s sistemi, še piše v sporočilu za javnost.