Na fotografiji izdaja Mojega boja, ki je bila ukradena leta 2004 in povrnjena pet let pozneje. Gre za posebno različico, narejeno le za nacistične vodje. Foto: EPA
Na fotografiji izdaja Mojega boja, ki je bila ukradena leta 2004 in povrnjena pet let pozneje. Gre za posebno različico, narejeno le za nacistične vodje. Foto: EPA
Prva edicija Mojega boja
V Nemčiji je v obdobju nacizma knjigo Moj boj dobil vsak novoporočeni par. Foto: EPA

Bavarska, ki ima zdaj pravice zanj, se po omenjenem datumu pri preprečevanju tiskanja te knjige v Nemčiji ne bo več mogla sklicevati na avtorske pravice.

Tako bi naj predvidoma na začetku januarja 2016 izšla komentirana izdaja v dveh delih na skoraj 2.000 straneh, je po poročanju nemškega časnika taz povedal namestnik direktorja omenjenega münchenskega inštituta Magnus Brechtken.

780 strani izvira iz originala, ki je obsegal 27 poglavij, preostalih dobrih 1.000 strani pa prinaša skoraj 5.000 znanstvenih komentarjev, uvod in kazalo. Ta zajetni knjižni projekt so zagnali pred več leti in je zdaj že v sklepni fazi.

Najavljena in nato umaknjena deželna finančna podpora
Leta 2012 je zvezna dežela Bavarska najavila, da bo s 500.000 evri podprla to komentirano izdajo sicer hujskaškega spisa, ki je nastal leta 1923 med Hitlerjevim prestajanjem zaporne kazni v landesberški trdnjavi. Vendar si je nato predsednik deželne vlade Bavarske Horst Seehofer (CSU) po vrnitvi z obiska Izraela premislil in najavil, da Bavarska vendarle ne bo finančno podprla izdaje te knjige.

Seehofer je svojo odločitev utemeljil, da se ne more hkrati zavzemati za prepoved nemške desne radikalne stranke NPD na Zveznem ustavnem sodišču v Karlsruheju, takoj za tem pa umestiti deželni grb na platnice Mojega boja. Vendar Brechtken z IfZ-ja poudarja, da je njihovo delo "od tega neodvisno, mi smo znanstvenoraziskovalni inštitut".

Prepovedano le širjenje nekomentirane izdaje
V poletnih mesecih preteklega leta so ministri za pravosodje nemških zveznih dežel odločili, da je širjenje tega dela v Nemčiji prepovedano tudi po izteku veljavnosti avtorskih pravic. Takrat je bavarski notranji minister Winfried Bausback pojasnil, da ima po njihovem mnenju Nemčija posebno zgodovinsko odgovornost, ki jo je treba spoštovati.

Na podlagi tega so se dogovorili, da bodo širjenje nekomentiranega dela kljub izteku veljavnosti avtorskih pravic preprečili. So pa ministri ob tej priložnosti izrazili še prepričanje, da obstoječa pravna ureditev zadostuje in da zato v primeru Mojega boja ne bo potrebno sprejetje posebnega zakona.

In kako torej kaže komentiranim izdajam?
Usode načrtovane komentirane izdaje inštituta ministri niso eksplicitno komentirali. Je pa predstavnica bavarskega ministrstva za pravosodje ocenila, da če se neka znanstveno komentirana izdaja jasno razmeji od siceršnje vsebine, sta mogoča nekaznovana objava in razširjanje dela.

"Hitlerja želimo obkoliti," je lani izjavil direktor inštituta Andreas Wirsching. In nadaljeval, da je to, kar želijo oni objaviti, protihitlersko delo. Kljub temu pa je izpostavil to, da se zaveda, da je nekomu, ki je preživel holokavst, težko razložiti, zakaj bi naj Moj boj v Nemčiji ponovno natisnili. Sklenil je, da "ni prepoved nič več kot zgolj simbolna politika," in poudaril, da "gre za simbolno politiko na napačnem kraju, saj služi le mistifikaciji te knjige".