Še do aprila lahko v Londonu ujamete obsežno razstavo, posvečeno liku Sherlocka Holmesa. Foto: EPA
Še do aprila lahko v Londonu ujamete obsežno razstavo, posvečeno liku Sherlocka Holmesa. Foto: EPA

Približno 1300 besed dolga, nepodpisana štorija je bila del zloženke, ki so jo leta 1903 natiskali zato, da bi jim pomagala zbirati denar za gradnjo mostu v škotskem mestecu Selkirk. Poleg omenjene zgodbe so prispevki različnih prebivalcev, vse skupaj pa so prodajali v okviru tridnevnega dobrodelnega bazarja. Arthur Conan Doyle, ki je bil takrat že zvezdnik srednje kategorije - pravkar je izdal kriminalni roman The Hound of the Baskervilles - je bil častni gost zadnjega dneva bazarja, kar oglašuje tudi zadnja stran letaka.

Mala propagandna zgodbica
V zgodbi Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs and, By Deduction, the Brig Bazaar srečamo naša znana protagonista, Sherlocka in Watsona, ki sta v Londonu zatopljena v debato. Watson se le težko zbere, iz česar Sherlock potegne zaključek, da se najbrž tako zelo veseli obiska Selkirka in tega, da bo videl novi most. "Na svoje neizmerno presenečenje sem ugotovil, da sploh ne poslušaš mojega sklepanja, pač pa brundaš nežno - res zelo, zelo nežno - melodijo, Watson, The Flowers of the Forest."

Pamflet je odkril zgodovinar in pesnik Walter Elliot, ki ga je imel "kakih 40 ali 50 let" pospravljenega na podstrešju, kot je povedal za Guardian, zdaj pa ga ponuja lokalnemu muzeju, ki se trudi še enkrat obnoviti stari, v poplavah odplavljeni leseni most.

Stroka še ni podala mnenja
Leto dni po bazarju se je Conan Doyle v tiste kraje vrnil za igro kriketa proti lokalni ekipi, leta 1905 pa je mestu daroval nogometno nagrado. "Očitno je obmejne kraje dobro poznal, ker je v zgodbi precej geografskih podrobnosti," pravi Elliot. "Zgodba ni podpisana, pa tudi strokovnjak nisem, ampak besedišče je precej blizu njegovemu slogu pisanja. Precej prepričan sem, da jo je napisal on."