Javna agencija za knjigo bo v petek objavila tudi prva razpisa za leto 2013 oziroma za obdobje 2013-2015. Foto: EPA
Javna agencija za knjigo bo v petek objavila tudi prva razpisa za leto 2013 oziroma za obdobje 2013-2015. Foto: EPA
Drago Jančar
Andreja Rihter je odstopila z mesta slovenske članice uprave Foruma slovanskih kultur, ker se je na forumu zaposlila kot direktorica. Na njeno mesto je vlada za obdobje štirih let imenovala pisatelja Draga Jančarja. Foto: BoBo

Od ustanovitve do avgusta lani je JAK vodil Slavko Pregl, po njegovi upokojitvi pa je 1. avgusta funkcijo vršilke dolžnosti direktorja prevzela Vlasta Vičič. Vlada jo je na mesto postavila do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev, kar se izteče 1. februarja. Med kandidati razpisa, ki se je končal septembra lani, se je poleg Aleša Novaka omenjalo tudi Tanjo Tumo in Ženjo Leiler, vendar pa je zadnja kandidaturo umaknila že pred razgovori.
Aleš Novak je potem, ko je med letoma 1997 in 2007 deloval kot samostojni ustvarjalec na področju kulture ter kot urednik kulturne redakcije RTV Slovenija, Regionalnega centra Maribor, med letoma 2007 in 2009 vodil javni zavod Mladinski kulturni center Maribor. Zatem je nastopil funkcijo direktorja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor. V letu 2010 je deloval kot v. d. programskega direktorja Zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.
JAK bo 25. januarja objavil tudi prva razpisa za leto 2013 oz. za obdobje 2013-2015, in sicer javni razpis za izbor večletnih knjižnih projektov nacionalnega pomena za obdobje 2013-2015 in javni ciljni razpis za izbor izvajalcev na področjih podeljevanja delovnih štipendij iz naslova knjižničnega nadomestila. Javni razpis za izbor in sofinanciranje izvajalcev javnih kulturnih programov na področjih knjige za obdobje 2013-2015 za vsa področja - knjižni program, revialni program, bralna kultura, literarne prireditve in mednarodno sodelovanje - bo predvidoma objavljen 1. februarja, danes pa je JAK objavil javni poziv avtorjem, ki so upravičeni do denarnih prispevkov iz naslova knjižničnega nadomestila 2013-2015.
Jančar novi slovenski član uprave FSK-ja
Sicer pa je vlada na tokratni seji prav tako za slovenskega člana uprave Foruma slovanskih kultur imenovala pisatelja Draga Jančarja, potem ko je z mesta odstopila Andreja Rihter (na forumu se je zaposlila kot direktorica). Jančarja je vlada imenovala za obdobje štirih let. Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur od leta 2004 skrbi za ohranjanje in razvijanje tradicij in vsebin, ki družijo države, kjer govorijo slovanske jezike. Članice foruma so Belorusija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna gora, Hrvaška, Makedonija, Poljska, Rusija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Ukrajina.