Zgodba Quentina Blaka z iskrivimi metaforami odpira vprašanje odraščanja in staranja ter medgeneracijske solidarnosti. Foto: Celjska Mohorjeva družba
Zgodba Quentina Blaka z iskrivimi metaforami odpira vprašanje odraščanja in staranja ter medgeneracijske solidarnosti. Foto: Celjska Mohorjeva družba
Z … JANAMcDonnell Patrick
Uveljavljen ameriški ilustrator Patrick McDonnell v nagrajeni slikanici predstavi malo Jano, ki je zrasla v dr. Jane Goodall – primatologinjo, zagovornico varstva narave in človekovih pravic, mirovno glasnico OZN-a. To je zgodba o upanju kot navdihu in spodbudi. Foto: Celjska Mohorjeva družba

Po besedah glavnega urednika založbe Davida Movrina slikanice tujih avtorjev odlikujejo tako ilustracije kot kakovostna vsebina. V založbi si želijo še več slikanic, ki ne bi na silo vzgajale, a bi vseeno bile posredovalke vrednot. Za zdaj se bodo osredotočili na prevodna dela, v prihodnosti pa načrtujejo tudi izdajo slovenskih izvirnih slikanic, je pojasnil Movrin.
Benjamin je avtorska slikanica znanega britanskega ilustratorja Quentina Blaka, ki je med drugim poskrbel za ilustracije priljubljenih mladinskih del Roalda Dahla, kot sta Matilda in Čarovnice. Movrin je začuden, da nobena slovenska založba do zdaj ni prepoznala kakovosti njegovih avtorskih slikanic, in ob tem poudaril, da v Veliki Britaniji velja za vrhunskega umetnika, ki je med drugim razstavljal v londonski galeriji Tate.
Benjamin je pripoved o paru, ki dobi otroka. Sprva se čudi nad otrokovo prikupnostjo, potem pa se, "zgodijo grozote v duhu nadrealizma". Otrok se spremeni v velikanskega mladiča ujede, ki kriči, nato v slona, ki vse uniči, merjasca, ki vse popaca in zmaja, ki vse osmodi. Na koncu pa se spremeni v mladeniča. Avtor na filozofski način, prek metafor, spregovori o odraščanju, je pojasnil urednik.
Avtorica mlajše generacije Rebecca Elliott v svoji slikanici pripoveduje zgodbo o deklici Zoji, ki nima družine. Na izletu v živalski vrt jo skupina pozabi, zato jo medse sprejmejo živali, vse dokler povsem nepričakovano ne najde svoje nove družine. Avtorica po prevajalkinih besedah z zelo malo besedami spregovori o pripadanju in ljubezni.
Ameriški avtor Patrick McDonnel v delu Jaz ... Jana predstavlja malo Jano, ki je zrasla v svetovno znano primatologinjo ter zagovornico varstva narave, človekovih pravic in mirovno glasnico OZN-a - raziskovalko Jane Goodall. Tudi ta slikanica z zelo malo besedami spregovori o deklici, ki je sledila svojim sanjam, je pojasnila prevajalka dela Tadeja Petrovčič Jerina.