Prenovljena spominska plošča v spomin na požig slovenskih knjig v času protireformacije. Foto: Enej Česnik
Prenovljena spominska plošča v spomin na požig slovenskih knjig v času protireformacije. Foto: Enej Česnik
Ploščo z dopolnjenim besedilom so odkrili ob tradicionalni 14. prireditvi Vrnimo ljudem knjigo.
Ploščo z dopolnjenim besedilom so odkrili ob tradicionalni 14. prireditvi Vrnimo ljudem knjigo. Foto: Enej Česnik

Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj je ob odkritju prenovljene spominske plošče še dodal, da se bodo knjige med Slovenci "vozile v knjigarne, ki pa jih ne bodo vodili tajkuni, kot je v primeru Mladinske knjige, ampak etični ljudje, ki bodo poskrbeli, da bo knjiga prišla med Slovence". Po Žakljevih besedah so ob obletnici z občino podpisali pogodbo o sodelovanju, ki društvu zagotavlja prostore v središču mesta.
"Na tem trgu so med protireformacijo 29. 12. 1600 in nato še 9. 1. 1601 sežgali zaplenjene protestantske, med njimi prve slovenske knjige," je zapisano na plošči, ki so jo odkrili na tradicionalni 14. prireditvi Vrnimo ljudem knjigo.
Vodja Trubarjeve hiše literature Urban Vovk je dejal, da so statistike o pismenosti ter dosegljivosti znanja in informacij spodbudne, vendar se je v tem času treba vprašati, ali ima znanje danes zadostno težo in veljavo. Ob tem je povabil, da si na stojnicah Mestne knjižnice Ljubljana izberejo odpisane knjige.
"Da bi iskali tisto pozitivno energijo"
Župan Zoran Janković pa je ob 413. obletnici požiga knjig izrazil upanje, da današnje besede ne bodo potrebovale 400 let, da bi se dotaknile ljudi, in da bi začeli iskati "tisto dobro in pozitivno energijo". Zbranim je zaželel še bolj strpno, solidarno, pravično in tovariško leto 2014. Obletnico so pospremili še nastopi glasbene zasedbe Capella Carniola in otrok iz pevskega zbora OŠ Nove Jarše, govorci pa so ob spremstvu učenk prižgali sveče ob spominski plošči.