Jessie Burton je britanska igralka. Miniaturistka je njen prvenec, ki je bil preveden v 30 jezikov. Foto: Učila International
Jessie Burton je britanska igralka. Miniaturistka je njen prvenec, ki je bil preveden v 30 jezikov. Foto: Učila International

Burtonova je bila novembra med deseterico dobitnikov narodne knjižne nagrade (slavila je v kategoriji najboljšega novega pisateljskega imena), nato pa je pod nazivom Specsaversova knjiga leta o najboljših odločalo še bralstvo, ki je za knjigo leta izglasovalo Miniaturistko, je poročal BBC. Pred tem je bila Miniaturistka izglasovana tudi za knjigo leta verige knjigarn Waterstones.

Burtonova je v tekmi za nagrado Specsavers premagala uveljavljene avtorje, kot sta David Nicholls in Karen Joy Fowler. Kot je povedala ob razglasitvi, je bilo letošnje leto zanjo izjemno, nagrado pa je označila kot "veliko češnjo na torti". Dodala je: "Vedno bodo zgodbe, ki jih bo vredno zapisati, in vedno bodo ljudje, ki jih bodo brali. In ko se končuje leto, je to zame res zelo ohrabrujoča novica ... To čudovito priznanje me bo poneslo v leto 2015 in zelo sem hvaležna vsem, ki so si vzeli čas in glasovali."

Napeta zgodba o ljubezni in obsedenosti
Roman pripoveduje o osemnajstletni Nelli Oortman, ki na jesenski dan leta 1686 potrka na vrata imenitne hiše v najbogatejši amsterdamski četrti. Prišla je s podeželja, da bi začela novo življenje kot žena bogatega nizozemskega trgovca Johannesa Brandta, a namesto njega jo sprejme njegova osorna sestra Marin. Johannes pride šele pozneje in ji pokloni nenavadno poročno darilo: pomanjšano kopijo njune hiše, ki jo Nella začne opremljati s predmeti, ki jih pošilja skrivnostna miniaturistka. Roman prinaša napeto zgodbo o ljubezni in obsedenosti, izdajstvu in maščevanju, videzu in resnici, vsebino knjige povzemajo pri založbi Učila International, kjer je izšla v slovenskem jeziku.

Narodna knjižna nagrada Specsavers je namenjena britanskim piscem, katerih knjige dosežejo kar najširši krog občinstva, odobravanje kritikov in so prodajne uspešnice. Nagrado podeljujejo v 11 kategorijah. Ožji izbor opravi 50 članov Akademije nacionalne knjižne nagrade (National Book Awards Academy), ki prihajajo iz vrst knjigotržcev in publicistov. Doslej so bile za knjigo leta izglasovane knjige The Ocean at the End of the Lane Neila Gaimana (2013), Petdeset odtenkov sive E. L. James (2012), How To Be A Woman Caitlin Moran (2011) in En dan Davida Nichollsa (2010).