Načrte za prenovo Knjižnice Mirana Jarca so izdelali leta 1986. S prvimi posegi nujne sanacije so začeli leta 1996. Novi prizidek so odprli leta 2001, leta 2007 pa še prenovljeno staro knjižnično stavbo. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
Načrte za prenovo Knjižnice Mirana Jarca so izdelali leta 1986. S prvimi posegi nujne sanacije so začeli leta 1996. Novi prizidek so odprli leta 2001, leta 2007 pa še prenovljeno staro knjižnično stavbo. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
70 let Knjižnice Mirana Jarca

Novomeška Knjižnica Mirana Jarca je osrednja regijska knjižnična ustanova Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Danes kot osrednja območna knjižnica predstavlja vez med Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani in mrežo manjših območnih knjižnic. V njej izvajajo vse dejavnosti, povezane s knjižnicami, novomeška posebnost pa so zelo bogat domoznanski oddelek in posebne zbirke ustanovitelja Boga Komelja.

Poldrugi milijon evrov za dokončno prenovo
Direktor knjižnice Borut Novak, ki je novomeško občino in druge pristojne danes pozval, da se končanja prenove lotijo ob njeni letošnji obletnici, je še izrazil upanje, da bodo prenovo končali v letih 2017 in 2018.

Po projektantskih ocenah bi za končanje prenove osrednjega knjižničnega prizidka s prireditveno atrijsko dvorano potrebovali približno poldrugi milijon evrov. Po direktorjevih besedah bi morala zanje skupaj z ministrstvom za kulturo poskrbeti ustanoviteljica knjižnice Mestna občina Novo mesto.

Delovanje knjižnice navznoter in navzven
Priložnostni zbornik 70 let Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto (1946-2016) prinaša 30 prispevkov, obogatenih z arhivskim slikovnim gradivom in novimi fotografijami. Darja Peperko Golob, urednica zbornika in vodja domoznanskega oddelka ter knjižničnih posebnih zbirk Boga Komelja, je povedala, da so publikacijo razdelili na dva vsebinska sklopa.

V prvem delu so poudarili razvoj številnih dejavnosti, ki jih v knjižnici izvajajo v okviru posameznih oddelkov, njeno organiziranost in vključenost v lokalno ter širše okolje. V drugem delu so se posvetili zgodovini knjižnice in njenemu razvoju. Zgodbo so nadaljevali tam, kjer so knjižnični historiat končali ustvarjalci prejšnjega zbornika.

"Otrok povojnega obdobja"
Knjižnico so v okviru ustanavljanja pokrajinskih knjižnic kot Študijsko knjižnico Novo mesto ustanovili leta 1946 in za njenega upravnika imenovali Novomeščana Boga Komelja, ki se je večkrat spomnil, da je bilo vse, kar je takrat imela, dekret o njegovem imenovanju.

Načrte za prenovo so izdelali že leta 1986. Prve posege nujne sanacije so začeli leta 1996. Novi prizidek so odprli leta 2001, leta 2007 pa še prenovljeno staro knjižnično stavbo.

70 let Knjižnice Mirana Jarca