Jure Kotnik, avtor knjige New Kindergarten Architecture (Nova arhitektura vrtcev), kot najboljši gradbeni material za vrtce priporoča les. Foto: RTV SLO
Jure Kotnik, avtor knjige New Kindergarten Architecture (Nova arhitektura vrtcev), kot najboljši gradbeni material za vrtce priporoča les. Foto: RTV SLO
Otroški vrtci kot izziv arhitektom

Pri španski založbi LINKS in kitajski založbi CITICGroup je pred kratkim izšla didaktična monografija slovenskega arhitekta Jureta Kotnika New Kindergarten Architecture oziroma Nova arhitektura vrtcev.

Prvi del knjige, ki je izšla v angleškem, francoskem, španskem in kitajskem jeziku, je zasnovan kot priročnik, ki vodi skozi parametre urbanizma, krajinske arhitekture in notranje opreme ter prikazuje različne vidike zasnov in gradnje sodobnih vrtcev. Drugi del pa sestavlja izbor 37 primerov kakovostnih praks iz različnih držav sveta, zgrajenih v obdobju zadnjih petih let. Primeri se razlikujejo po tipologiji, materialih, programski organizaciji in klimatskih pogojih.

Hibridni otoki, ki zahtevajo svojevrstno arhitekturo
“Na vrtce vpliva mnogo različnih zakonodaj, mnogo različnih dejavnikov, kot so družbeni dejavniki, različne religije vstopajo v vrtce, različni načini življenja staršev, ki vplivajo na to, kakšni so ti vrtci. Poleg tega pa so vrtci zelo dinamični in v njih vstopajo mnogi novi programi, ki so bili prej prostočasni, hkrati se vrtci povezujejo z drugimi dejavnostmi, tako obstajajo hibridni otoki in zato tudi zahtevajo svojevrstno arhitekturo," pojasnjuje Jure Kotnik.

Uvajajo se, denimo, novi principi večnamenskih prostorov, ki se s premičnimi stenami prilagajajo potrebam in uporaba do okolja prijazne tehnologije, kot so sončni kolektorji, zbiranje deževnice in energetsko varčne zasnove zgradb.

Kot najboljši gradbeni material Jure Kotnik izpostavlja les in prav tega je uporabil pri arhitekturni rešitvi prizidka ljubljanskega vrtca Kekec. Primer preproste rešitve fasade, ki združuje funkciji senčila in igrala je bil objavljen v številnih pomembnih publikacijah, med drugim tudi na naslovnici priloge največjega kitajskega tednika Bund. Jure Kotnik je svetovalec za arhitekturo vrtcev pri organizaciji Svetovna banka, v okviru te je sodeloval tudi pri pripravi ruske zakonodaje na področju vrtcev. S pomočjo njegovih analiz nameravajo v Jakutiji zgraditi okrog 120 vrtcev.

Andreja Kočar, oddaja Ars 360

Otroški vrtci kot izziv arhitektom